Начало Здраве Бум на отравянията с гъби в Пловдивско, медици предупреждават – не купувайте...

Бум на отравянията с гъби в Пловдивско, медици предупреждават – не купувайте от непознати

СПОДЕЛИ

gybiБум на отровени от гъби пациенти е регистриран в Пловдивско. В страната вече има два смъртни случая, а в Пловдив някои от пациентите са с опасност за живота.

Само през последните 12 дни в Клиниката по токсикология на Пловдивската университетска болница са постъпили 14 души със симптоми на отравяне от гъби. Пациент от Стара Загора е починал. В Смолян е имало и друг смъртен случай. Жертвите са мъж и жена, дългогодишни берачи, с над 30-годишен опит.

„Постъпват токсините и престава да функционира онази защитна лаборатория на организма“, обяснява проф. д-р Янко Илиев – началник на Клиниката по токсикология. По думите на лекарите при бърза лекарска намеса в първите часове, шансовете пациентите да бъдат спасени са големи.

„Черният дроб 15% да остане, една девета да остане, той си заема пространството и човешкият живот е спасен”, твърди проф. д-р Янко Илиев. Сред спасените и вече изписани от тази клиника са 4 деца от семейство с кюрдски произход. Оцелели като по чудо са и още двама мъже – единият брал гъби в гората край Димитровград, другият – над село Иван Вазово.

Лечението на отравянията с гъби е изключително скъпо, съобщава Нова телевизия. Лекарите съветват да не берем гъби, ако не сме сигурни, че ги разпознаваме и да не консумираме и купуваме гъби от непознати.

1 КОМЕНТАР

  1. Много некомпетентна статия. Поне напишете с какво са се отровили хората. Повечето от отровните гъби в България са слабо токсични и не всички увреждат черния дроб. Напишете поне сбъркали са печурка с мухоморка или какво?




    0



    0