Начало Общество Честит имен ден на Марин, Марина, Маринела!

Честит имен ден на Марин, Марина, Маринела!

СПОДЕЛИ

В третия ден на юлските Горещници, 17 юли, християнската църква почита паметта на Света Марина.

Света Марина е родена в Антиохия. Тя била дъщеря на езическия жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща ѝ я възпитал в идолопоклонство, но господ Бог по своята милост ѝ дал да узнае истината и я призовал при себе си.

В това време римското правителство жестоко преследвало християните. Много от преследваните се криели по пустините и планините. А мнозина оставали в градовете и като вземали вид на просяци, стараели се да проповядват и разпространяват словото Божие.

От един такъв християнин 12-годишна Марина за пръв път чула за Исус Христос и сърцето ѝ се изпълнило с любов към него.

Тя много желаела да получи свето кръщение, но поради гонението не е имало нито в града, нито в околностите свещеник, който да може да извърши това тайнство.

Марина се оставила на Бога и очаквала Неговата воля. А между това тя не се бояла открито да изповядва името на Господ, макар и да знаела, че може да бъде подложена на гонение.

Пръв неин гонител станал самият ѝ баща. Той бил ревностен поклонник на идолите и когато узнал, че дъщеря му вярва в Христа, намразил я и започнал да се отнася с нея много жестоко. Преди смъртта си Марина се обърнала към събралия се народ и го увещавала да познае истинния Бог, а не да се кланя на бездушните истукани. След това се помолила за всички.

В предсмъртния си час тя се удостоила да види самия Христос, който я призовал към вечния покой.

Днес имен ден празнуват всички с имената: Марин, Марина, Маринела