Начало Култура Младост, красота и талант изпълни Панагюрище с откриването на Международния младежки танцов...

Младост, красота и талант изпълни Панагюрище с откриването на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“

СПОДЕЛИ

„По вода” му тръгна на Четвъртия младежки танцов фестивал „Пъстър свят”, който стартира на 16 юли, под егидата на Община Панагюрище. Въпреки неблагоприятните климатични условия, голямата зала на Театъра се беше обагрила от пъстротата и емоционалния заряд на многобройните участници.

„Народното творчество е носител на най-ценното наследство на всеки народ – неговата идентичност, а вие сте нейни истински пазители днес.

Нека дружбата е силата на идеала, който ще ни ръководи през дните на Четвъртия международен младежки танцов фестивал „Пъстър свят“.“ 

С тези думи Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на Община Панагюрище и посланик на „Пъстър свят“, постави началото на четвъртото издание на фестивала.

Сред гостите на събитието бяха Стефан Мирев – областен управител на област Пазарджик, Христо Калоянов – председател на Общински съвет Панагюрище, кметове на населени места, Росен Богданов – главен секретар на Международната асоциация на националните фолклорни федерации – I.G.F и член на журито на фестивала, Ивайло Иванов  – преподавател  и асистент по хореография  във Висшия свободен университет  „Черноризец храбър“, град Варна и член на журито, директори на образователни и културни институции.

Представители от ПФТС „Тангра”- село Попинци, с  ръководител Мария Терзийска, Танцов състав „Expresión Latino Americana”  от Еквадор, Танцов състав „Spandan“ от Индия, Танцов състав „Rozmarija“ от Словакия и Танцов състав „Gorytsvit“ от Украйна отправиха сърдечни пожелания към присъстващите и представиха част от своята национална култура в танци.

Изключителен жест направиха някои от чуждестранните гости, които поздравиха публиката на български език.

Официалната церемония продължи със специалните гости от група „Вакали“. Репертоарът на групата представлява своеобразно дръм-шоу от инструментални и танцови изпълнения, които интерпретират българските ритми и неравноделни размери със съвременните изразни средства на музиката и танца. „Вакали“ означава разпалващи и се отнася за чувства и емоции, предизвикани в публиката от разтърсващ саунд и атрактивна танцова лексика.

След тях концертна програма представиха Танцов състав „Expresión Latino Americana”  от Еквадор и Танцов състав „Spandan“ от Индия.

Припомняме, че във фестивала ще вземат участие над 250 участника. Своите танци в конкурсната програма ще представят танцови състави и групи от България /град Пазарджик, град Казанлък, град Благоевград, град Сопот, град Септември, село Попинци (община Панагюрище) и от чужбина – Еквадор, Индия, Словакия и Украйна.

Конкурсната програма във втория ден, 17 юли, на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят“ е с начален час 10:30 часа и ще се проведе голямата зала на Театър Дом-паметник.

Докато членовете на журито провеждат своето заседание за определяне на носителите на наградите, от 16:00 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник  ще се проведе „Училище за танци“ и конкурс за Мис и Мистър фестивал под наслов „Танцът ни сближава“.

Фестивалът се организира и финансира от Община Панагюрище. Финансово подпомогнала фестивала е фирма „Оптикс” АД, с изпълнителен директор инж. Иван Чолаков.

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО 

ВИДЕО