Начало Култура Честит празник, библиотекари!

Честит празник, библиотекари!

СПОДЕЛИ

biblioteka5

11 май е един от най-светлите празници в българския календар. Ден, в който почитаме светите солунски братя Кирил и Методий. Ден, в който празнуват и хората с изключително отговорна работа – библиотекарите.

Но нека започнем отначало…

По време на българското Възраждане и особено след Освобождението, на датата за почит на  двамата братя от църквата, в училищата се провеждат тържества в чест на славянската писменост. Българските учители също празнуват на тази дата, но само до 1916 г., когато е въведен Григорианският календар. След това, празникът се измества на 24 май и празниците на славянската писменост и култура, както и празникът на учителите, също се измества.

С въвеждането на Григорианския календар, църквата и държавата започват да почитат делото на двамата братя само на 24 Май. Това обаче продължава до 1969 г., когато се въвежда отделянето на църковния и светския празници. Така църковният празник на Св. Св. Кирил и Методий е на 11 май, а денят на славянската писменост и култура си остава 24 Май.

Библиотекарите имат една от най-трудните, отговорни, но и духовни професии. Да напътстват, да подпомагат търсещите знание и да съхраняват световното богатство – книгите, е сред техните задължения. И ако книгите са прозорец към света, библиотекарите държат в ръцете си ключа към стаята с хиляди прозорци, готови да ни отведат на далечни пътшествия, в непознати земи, да ни разкрият страшното и прекрасното…

Сред най-изтъкнатите 25 библиотекари в света, се открояват имената на Ератостен, Мао Дзедун, Голда Меир, Едгар Хувър, Джакомо Казанова, Луис Карол („Алиса в страната на чудесата“), Бевърли Клиъри („Бийзъс и Рамона“), Лора Буш, Маделин Л`Енгъл, Марсел Пруст, Хорхе Луис Борхес, Якоб Грим… Това, разбира се, не омаловажава труда и на останалите не толкова световно известни библиотекари, които просто напътстват посетителите на вълшебния свят на книгите.

През 2006 г., 11 май официално е обявен за професионален празник на библиотекарите в България. Затова, днес изказваме благодарността си към тях и към делото им, което те вършат без умора.

Честит празник, скъпи приятели!

Продължавайте с вдъхновение да се грижите за книгите и напътствайте търсещите знание. Бъдете силни, за да се справите с трудностите. Бъдете будни, за да спечелим заедно още повече читатели за каузата на книгите. Бъдете горди със себе си, защото го заслужавате!