Начало Общество Честит празник, мили деца!

Честит празник, мили деца!

72
0
СПОДЕЛИ
restorant

Мария МАСЛЕВА

children

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден идва същата година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). `

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Специално за Деня на детето Община Панагюрище организира детски празник „Усмихни се с мен“, който ще се започне точно в 17:00 часа на площад „20-ти април“ и ще включва богата програма с много забавления, игри, награди, изненади, фокуси и клоунади.

В Община Стрелча, също ще има детски празник. Той ще се проведе на площад „Дружба“ от 17:00 часа. В праничната програма ще бъдат включени песни, конкурси за рисунка, карнавален костюм и рисуване на маски по лицата.

На поляните на Панагюрски колонии ще се проведе Парад на хвърчилата. Той е организиран от Инициативна група към клуб „Шлифоващият диаманти“ от Пловдив и в него ще се включат над 150 деца в неравностойно положение от редица селища от областите Пловдив и Пазарджик, както и малчуганите от центровете в Панагюрище – „Дъга”, „Павел Бобеков” и „Закрила”.