Начало Общество Честит празник на всички акушерки!

Честит празник на всички акушерки!

СПОДЕЛИ

5 май е Международен ден на акушерката. Професионалният празник се отбелязва от 1991 година по решение на Международната конфедерация на акушерките. Идеята е празникът да насочи общественото внимание към значимостта на акушерската работа в световен мащаб.
Акушерката в България е лице с висше образование, с образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по здравни грижи с професионална квалификация „акушерка“. В миналото тази дейност се е извършвала от т. нар. “баби”, които са помагали на жените да родят в домашни условия. У нас до Освобождението не може да се говори за научна родилна и гинекологична помощ, а първата дипломирана акушерка е Райна Попгеоргиева Футекова – Райна Княгиня от Панагюрище.В отделението по акушерство и гинекология на медицински комплекс „Уни Хоспитал“ се полагат най-добрите грижи за жените, майките и бебетата. Тук работят 11 акушерки с дългогодишен опит.
През юни, като част от инициативата „Училище за пациенти“, акушерки от лечебното заведение ще проведат презентация на тема „Предродилна подготовка“.