Начало Общество Майстори на шарената сол се събраха в Бъта за осма година

Майстори на шарената сол се събраха в Бъта за осма година

396
0
СПОДЕЛИ

За осма поредна година в панагюрското село Бъта се състоя Национален празник на шарената сол, посветен на уникалната българска подправка, съществуваща от дълбока древност.

На 5 май, в навечерието на Гергьовден, импровизирани трапези бяха отрупани с традиционни ястия и вкусотии с пъстрата подправка – символ на стари традиции и гостоприемство, а техните майстори от различните краища на страната се състезаваха в категории за красиво подредена маса, най-добра шарена сол и най-вкусна гозба.

Качеството на родната подправка беше оценявано от жури в състав: Мария Петришка – собственик на хотелски комплекс „Джуджева къща” в град Панагюрище, алжирецът Ясин Ясино, който от 7 години живее в Бъта и шеф Светлана Илиева – участничка в кулинарното риалити Hell’s Kitchen, която се изявява и в кухнята на Гала в предаването „На кафе“.

Сред официалните гости на празника бяха кметът на община Панагюрище Никола Белишки, председателят на Общинския съвет-Панагюрище Христо Калоянов, общински съветници.

Богата музикално-танцовата програма, съпътстваше събитието. В нея се включиха над 20 фолклорни състава, които се бяха подготвили с богати репертоари и пъстри носии, характерни за населения им край.

Провеждането на празника се финансира и реализира по Програма за развитие на читалищната дейност на община Панагюрище за 2019 година.

И тази година след Празника на шарената сол ще се състои Празникът на село Бъта. Участие в народното веселие ще вземе оркестър „Бриз” с художествен ръководител Николай Кръчмаров.