Начало Здраве Честит празник на всички здравни работници!

Честит празник на всички здравни работници!

СПОДЕЛИ
restorant

Днес отбелязваме професионалния празник на работещите в здравеопазването. Той се чества в България от 6 февруари 1964 г.

7 април е и Световният ден на здравето, след като на тази дата през 1948 г. е създадена Световната здравна организация със седалище в Женева, Швейцария.

Сто и осемдесет са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

Страната ни също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.
Тази година честванията са фокусирани върху превенцията на вирусните заболявания.

Повече от половината от населението на планетата е изложено на риск от трансмисивни, тоест (предаващи се от човек на човек, болести като малария и денга – вирусна инфекция, пренасяна от комарите. Хората могат да се предпазят от тези вируси с вземането на най-прости превантивни мерки.

PIA-news честити професионалния празник на всички, които се грижат за нашето здраве и ни помагат в борбата за дълъг и пълноценен живот!