Начало Култура Честит празник!

Честит празник!

14
0
СПОДЕЛИ

10347500_686068348125511_1951129642098347461_n

Светъл ден е днес! Най-българският ден!

Днес е празникът на българската  писменост и култура! Ден, в който почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, които завещаха на България силата, славата и божествеността на глаголицата и кирилицата! Които дариха народа ни с писменост, за да пребъде България! 

Като нация трябва да сме горди, че именно ние сме избрани от Бог да дадем на света четвъртата писменост след еврейската, гръцката и латинската. За това, че азбуката ни е дадена свише свидетелства самият Кирил Философ в словото си „Солунската легенда“:

„…И веднаж, когато бях в църквата на великата Александрийска патриаршия, чух отправен към мен от олтара глас, казвайки ми: “Кириле, Кириле, иди в обширната земя и сред славянските народи, наречени българи, защото Господ те е определил да ги покръстиш и да им дадеш Закон.”
…И един ден, в света неделя, излязох из църквата и седнах на мрамора, замислен и натъжен. Тогава видях гълъб, който говореше и носеше в устата си вързоп смокинови пръчки, двойно привързани. Той ги хвърли в скута ми, аз ги прочетох и намерих, че са 32. Турих ги в пазвата си и ги занесох на митрополита. Тогава те се скриха в тялото ми и аз забравих гръцки език. И когато митрополитът изпрати да ме поканят на трапезата, аз не разбирах какво ми приказва по гръцки. Тогава всички се събраха и ми се чудеха. Също така те ме и скриха. Чуха и българите за мене. И великият княз Десимир Моравски, Радивой, княз Преславски, и всичките български князе се събраха около Солун и воюваха срещу Солун три години, проливайки много кръв. И говореха: “Дайте ни човека, когото Бог ни е изпратил!” Тогава ме дадоха. Българите ме взеха с голяма радост и ме заведоха в град Равен на река Брегалница. Аз им създадох 32 букви. Аз ги учих малко, те сами много постигнаха. Те, каза Господ, ще предадат на Бога православната вяра и християнството.” 

Поклон пред делото на братята Кирил и Методий, поклон пред делото на техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, поклон пред Константин Преславски, хан Борис (княз Михаил) и неговият син Симеон Велики, поклон пред България, която дава на славянския свят най-ценното за всеки народ – писменото Слово!

Честит празник, Българи! Честит празник на тези, които са държали ръката ни, когато е изписвала първите букви върху белия лист! Честит празник на хората на изкуството! Честит празник на духа български!