Начало Общество Честваме 134 години от обявяването на Съединението в Панагюрище

Честваме 134 години от обявяването на Съединението в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Днес се навършват 134 години от първата акция, дала началотo на Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Днес се навършват 134 години от първата акция, дала началотo на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това се случва на 2 септември 1885 година. В новата политическа история на България Съединението е едно от първите велики събития след освобождението, което поставя нов етап в самостоятелното държавно развитие.

Панагюрци активно се включват в движението за обединение, като на 2 септември, дни преди обявената дата, без да чакат нареждане от сформирания Централен комитет, вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в Панагюрище.

Вижте какви културни събития ни очакват през септември

Знамето, символ на обединението, е издигнато в Панагюрище от Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков. Техни сподвижници са Стефан Щърбанов, Ильо Радивчев, Ганчо Перфанов, Стефан Станчев, Тодор Шопов и много други патриоти от Панагюрище и региона. С това знаме панагюрци се сражават в Сръбско-българската война два месеца след паметното събитие.

Честванията ще започнат от 11:00 часа с благодарствен молебен на площад „20-ти април”. Почит към личностите, дали своя принос за обединяването на Княжество България с Източна Румелия, ще бъде отдадена с поднасяне на цветя пред паметната плоча на площада. Ще се състои и концерт на Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина -1865”.