Начало Култура Чиновници ще решават дали да „омекотят“ турското присъствие в Ботевите стихове в...

Чиновници ще решават дали да „омекотят“ турското присъствие в Ботевите стихове в учебниците

СПОДЕЛИ
restorant

Задава се нов скандал. Да изхвърлим ли Христо Ботев от учебните програми? Това пита в отворено писмо до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) директорът на най-голямото издатество у нас – Просвета, Йоана Томова, съобщава Plovdiv-online.com

ИК Просвета печата предимно учебна литература и помагала. Издателството беше приватизирано по време на кабинета на Иван Костов.

Повод за питането на Йоана Томова, която пък бе снаха на писателя Александър Томов, е доклад на КЗД, който разкритикува остро представянето на турците като поробители и насилници.

Да редактираме ли „да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище“, казва се в обръщението на Томова към председателя на КЗД Ана Страшимирова.
На мушка на КЗД бе попаднало представянето на жената само като сексуален обект и домакиня в учебниците, обиди като манго и негър и възприемането на хомосексуализма само в отрицателна светлина.
Според издателите обаче няма как народните приказки и песни да станата по-феминистични и от тях да се махне изразът „мома за женене“, който обиждал последователките на Кари Брадшоу от Сексът и градът и Бриджит Джоунс, пише в. Преса.

Към момента комисията все още няма официален отговор на писмото.Топката остава в полето на образователното министерство.

Там подготвят новите учебни планове, въз основа на които ще бъдат пренаписани учебниците.
Експертите ще решат дали да се придържаме към класиката, или ще се търси мек изказ за турското робство, браковете по сметка и хомосексуализма.

А какво е вашето мнение?