Начало Общество Отец Атанас Манолов: Потънали сме в материални облаги и често забравяме за...

Отец Атанас Манолов: Потънали сме в материални облаги и често забравяме за душите си

СПОДЕЛИ
restorant

В неделя сутрин вратите на църквата “ Св. Въведение Богородично“ отвориха, а камбаните запяха, призовавайки всички да отидат на неделна литургия. За наближаващия празник Голяма Богородица и за нещата от живота разговаряме с архиерейския наместник на панагюрската духовна околия отец Атанас Манолов.

Интервю на Петко Златков

Отец Атанас, здравейте. Благодаря ви , че ни приехте в Божия дом. Как сте?

– Благодаря, добре. Току-що свърши литургията и съм доволен от това, че дойдоха много хора, за да пречистят душите си.Днес неделното евангелие беше посветено на вярата, която трябва да я има у всеки човек.

Нека започнем оттам. Да отидем на кръчма, да изпием по 1 – 2 големи, да поприказваме зад гърба на някой познат – това ли са днешните ни „радости“? Това ли е болестта на века?

– Безспорно това е част от диагнозата на новото време. Потънали сме в материални облаги и често забравяме за душите си. Знам, че съм прекалено малък да променя света, но с общи усилия всички можем да постигнем много. Затова призовавам всички, вместо да се захласват по нещо, от което няма смисъл, да идват по -често в Божия дом, там ще намерят храна за душите си…

– Да, но хората не искат църковна песен! Искат зрелище…

– Именно в Римската империя са създавали хляб и зрелище , за да отклонят хората от борбата с императора. Та в този смисъл има много по – интересни и дълбоко духовни неща, с които хората да се занимават, за да отклонят от себе си тежестта на битовизмите.

Нека направим рязък завой в страни, за да поговорим за последните събития. Миналия месец Евгений Янакиев, Ваш събрат, се изказа в медиите по един доста остър начин за гей-парада в София. Каза, че ако всеки се чувства християнин, ще трябва да хвърли камък срещу протестиращите. Вие как ще коментирате тези му думи?

– Това, което е казал, го пише и в Библията, но въпреки това съм убеден, че не е имал това предвид в буквалния смисъл. Ние нямаме нищо против гей обществото, стига това да не се натрапва на всички останали по този начин. Господ е създал мъжа и жената, за да бъдат в синхрон един с друг, да се обичат и да създават своето поколение. Не виждам развитие в поколенията на гей двойките, а и Църквата тотално ги отрича.

Мислите ли, че църквата е в изгодна позиция да критикува различните , особено сега след скандалите около манастира „Св. Марина“, с. Ботево?

– Църквата винаги може да критикува това, което вижда, че не е правилно. Лично аз съм запознат от медиите за това, което вие казахте преди малко . Ако трябва да взема страна, то бих го направил по – обстоятелствено и бих казал, че тези хора, които са дали изявление пред толкова широка аудитория , не са точните, които да представляват Църквата като институция! Освен всичко, кой каза, че Църквата порицава различните? Аз пък казвам, че всеки има божественото право да бъде различен. Но другите не са длъжни да знаят за изкривената му представа за света!

Докато уговаряхме това интервю, Вие ми споделихте , че имате 3 прекрасни деца. Как ги учите да тръгнат в правия път на вярата?

Господ ме е дарил с много умни деца. Аз не ги уча! Те израстват с Църквата и тя става част от самите тях.

Какво мислите за забогателите хора. Грях ли е да бъдеш богат?

Не! Не е грях. Според мен всички политици, бизнесмени , адвокати… не са надрасли парите си. Това, че си богат не означава, че трябва да раздадеш натрупаното и да започнеш да водиш отшелнически начин на живот.

Какво ще кажете за новото брачно съжителство и за закона , според който родителите на деца под 16 год. възраст нямат право да ги водят на Църква?

Абсолютно против! Както единият, така и другият са една голяма глупост. Децата трябва да бъдат информирани и образовани. Училището е прекалено недостатъчно да научи децата на християнство. Азис може да бъде в училище , а Христос не! Защо? Ние ще продължаваме да се борим с всички неправди.

Как ще отпразнувате утрешния празник Голяма Богородица ?

Още от стари времена хората са правели жертвоприношение за здравето на целия народ. Така ще направим и ние( стараем се да съхраним традициите си). Всички заповядайте в църквата да си вземете курбан за здраве. Наред с това искам да споделя , че в църквата “ Св. Марина“ гр. Пловдив ще пристигнат мощите на Св. Йоаким и а на и всеки , който има желание да ги види и да се докосне до тази величествена енергия, нека заповяда.Датата ще бъде 21- 22 Август. Повече информация можете да намерите в интернет.

И накрая, ако трябва да отправите някакво послание към всички българи , какво бихте им казали ?

Бъдете по – добри! Обичайте се и не гледайте в паницата на другите, а запретнете ръкави и работете!

Благодаря Ви за това интервю !