Начало Без категория Читателски сигнал: Добитъкът на стрелчанин гази нивите на земеделци

Читателски сигнал: Добитъкът на стрелчанин гази нивите на земеделци

СПОДЕЛИ

Въпреки взетото от властите решение за незабавни законови действия срещу системните нарушения на животновъда, той заплашвал и проявил агресия към един от собствениците на земеделска земя

На редакционния ни имейл получихме писмо от Петя Колибанекова, придружено със снимков материал. Публикуваме без редакторска намеса.

Уважаеми журналисти,

Казвам се Петя Колибанекова и се обръщам към вас с голяма болка и страх, заради това, което се случи със съпруга ми на 18.11.2020 г.. Ще започна с малко предистория, за да ви запозная по-обстойно със случая.

Аз и съпругът ми Иван Колибанеков, млади и образовани хора, се занимаваме със земеделие в с.Попинци, обл.Пазарджик и към момента стопанството ни е най-голямото в община Панагюрище и от най-големите в област Пазарджик с над 10 000 дка. обработваема земя.

Повече от 12 години животновъд на име Николай Рогачев от гр.Стрелча, тероризира стопанските площи на гр.Стрелча, с.Дюлево, с.Попинци и с.Смилец. Животните му, които наброяват стотици крави, коне и дребен добитък, са оставени на свобода да бродят из землищата на посочените населени места и да унищожават труда на десетки земеделски стопани върху хиляди декари засети площи. Има голям брой актове, преписки, заведени дела от наказателен и частноправен характер. Осъждан, включително и за притежание на незаконни оръжие и боеприпаси.

От тази година нещата ескалират. Заради сушата и това, че собственикът им не им осигурява храна, животните са принудени от глад да са непрекъснато в посевите на фермерите. Заради жалбите срещу него, той е изключително озлобен и агресивен, за да се стигне до заплахи за живота на съпруга ми преди седмица и нападение, извършено от него и двамата му сина (един от които също е с мярка за неотклонение „подписка“) вчера.

След едно от поредните нахлувания на животни в нашите площи, мъжът ми, заедно с негов колега, неуспешно се опитват да ги изгонят. Тогава той се обажда на г-н Рогачев и след проведен разговор, че трябва да си прибере животните, въпросният господин отправя заплаха към мъжа ми с думите „Аз мога ли да дойда да запаля теб и тракторите и всичко да изгори или да вмиришеш някоя канавка“. Мъжът ми отвръща, че ще се обърне към полиция, а г-н Рогачев казва, че няма значение, защото до този момент никой не е могъл да му направи нищо. След тази случка съпругът ми, заедно с други стопани, пускат жалби в полицията за поредното навлизане на животните му в нашите ниви и за отправена заплаха към него самия и имуществото ни.

Преди две седмици, мъжът ми и негови колеги от областта бяха на официална среща с кмета на гр.Стрелча, на която присъстваха и представител на БАБХ, представител на общ.Панагюрище и началника на полицейския участък на гр.Стрелча . Там бе взето решение за незабавни законови действия срещи системните нарушения на г-н Рогачев.

Така стигаме до вчерашния ден. При ежедневната си обиколка на стопанисваните от нас площи в с.Попинци, мъжът ми бива пресрещнат и притиснат да излезе от автомобила си от г-н Рогачев и двамата му сина. В момента, в който мъжът ми слиза от автомобила си, г-н Рогачев му казва „Баровец, я чакай сега да ти е*ем майката, ти ли си дето пишеш жалби“ и тръгват въоръжени с нож и лопати към невъоръжения ми съпруг. За щастие в близост е работил един от нашите трактористи и съпругът ми започва да бяга през угарта в продължение на 800 м., звънейки на 112, а отзад двама го подгонват, а третият се опитва да го настигне с джипа им. Само прясно изораното поле го е спасило, защото джипът не е могъл да се движи бързо и е затъвал. Това дало възможност на съпруга ми да достигне до своя тракторист, който виждайки го, че тича към него и го гонят въоръжени лица, обръща трактора и го пресреща, отваря вратата на трактора, мъжът ми се качва, затваря вратата и в този момент вратата бива ударена многократно от г-н Рогачев, като е използвал такава сила, че е направил няколко сантиметра дупка във вратата на трактора. Не искам и да си помисля какво би станало, ако мъжът ми не беше успял да затвори вратата след себе си няколко секунди по-рано. Тримата мъже продължили да гонят и удрят с лопатите по трактора, но след като станало ясно, че няма как да достигнат до мъжа ми, се отказват и си тръгват.

Пусната е жалба от съпруга ми и нашия тракторист към полицията в гр.Панагюрище. Очакваме прокуратурата да повдигне обвинение за опит за убийство. Заснет е клип, който за съжаление показва само края на ситуацията, където може да се види лицето на г-н Рогачев и неговия джип, който се оказва с незаконен номер. Прикачени ще намерите тях, както и първата жалба за заплаха, снимки на въпросния г-н Рогачев и неговите двама сина, снимка на нашето семейство, както и клипове и снимки на неговите животни, които системно унищожават не само нашата продукция и нанасят щети за хиляди левове.

Пиша това писмо с надежда, че ще получа съдействие от вас и вашата медия, за да изобличим пред обществеността един престъпник, чието чувство за безнаказаност не само му позволява повече от 10 години да живее на гърба на хората, но и да направи опит за насилие над и дори за отнемане на човешки живот. Разчитаме и на това, че в следствие на обществения натиск, органите на реда ще обърнат внимание на случая с оглед на обществения риск и рецидивисткото поведение на въпросния господин.

 

С уважение,

Петя Колибанекова