Начало Общество В Област Пазарджик няма да се определя болница за лечение на COVID-19

В Област Пазарджик няма да се определя болница за лечение на COVID-19

СПОДЕЛИ

В Област Пазарджик няма да се определя болница за лечение на COVID-19, поради липса на персонал и невъзможност за прехвърляне на лекари от една болница в друга“. Това съобщи след брифинга на Областния кризисен щаб заместник областният управител Йордан Кожухаров. В момента заболеваемостта е 449 на 100 хиляди жители. При достигане на критични стойности, ще бъдат взети допълнителни мерки и всички болници ще увеличат легловата си база за ковид от 25%, каквото е сегашното състояние на 50% от легловата им база.

Данни за разпространение на COVID-19 в Област Пазарджик:

2834 са заразени с ковид
Оздравели и изписани – 920
147 са починали
медицински лица, заразени с ковид – 153, оздравели – 126
Пациенти на домашно лечение в момента – 1515
1518 са поставени под карантина

Д-р Хюля Шериф от РЗИ – Пазарджик обобщи ситуацията в лечебните заведения: В болниците в региона са настанени 252 пациенти, като състоянието им е задоволително. Свободните легла са 133, като от тях триажните свободни са 4. В триажа са заети 42 легла. От 27 инфекциозни легла едно е свободно, а за интензивно лечение всичките 36 легла са заети.

За изминалата седмица са направени 836 проби за антигени.

Продължават проверките на обекти за обществено предназначение, като повечето са извършени самостоятелно от РЗИ –  84 на брой, 11 са издадените предписания. Отделно общините също извършват свои проверки – общо 70 на брой.

Заместник областният управител Йордан Кожухаров отправи апел към гражданите с цел да се намали натиска към Спешна помощ болните да не се насочват директно към Спешна помощ, а първо да се консултират с личните си лекари.

Учениците от 6-ти до 12-ти клас се връщат в училище от 23 ноември, като директорите на учебни заведения ще изготвят график за присъствено и неприсъстено обучение съобразно спецификата на училището и броя на болните деца и учители.