Начало Здраве Д-р Ангел Кунчев: Върлува коктейл от грипни вируси

Д-р Ангел Кунчев: Върлува коктейл от грипни вируси

СПОДЕЛИ

„В момента върлува коктейл от грипни вируси и все още не е ясен щамът, който ще доведе до епидемия“, това коментира националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Само преди няколко дни в Бургас бе регистриран нов случай на грип в страната, който е H1N1 или т.нар. свински грип.

„Като положителна проба, мисля, че това е пети случай за страната. Най-вероятно обаче са много повече. Засега не могат да се правят никакви изводи, тъй като има голямо разнообразие от вируси и все още не се е оформил щамът, който ще е водещ за епидемията. Дори в Европа има различна картина. Да речем, в Русия и Турция преобладават B щамовете, в Испания и Ирландия, където е по-висока заболеваемостта, са повече от А“, коментира д-р Кунчев. Той уточни и че заради празниците, регистрацията през тези дни е била много слаба.

Така че се очаква през тази седмица да има по-ясна картина. Все още не можело да се прогнозира и кога страната ни ще е в плен на грипната епидемия. Обикновено това се случва в края на януари и началото на февруари. Според експерти обаче, грипът тази година е закъснял с 30-40 дни, и то не само у нас, но и в цяла Европа. Заради това, най-вероятно епидемията се очаквала в края на февруари.

„Понякога обаче нещата се развиват много бързо, затова и няма да се учудя, ако достигнем високи стойности на заболеваемост още в края на месеца“, каза д-р Кунчев.

В момента имало и други респираторни вируси- риновируси и парагрипни вируси.

„С течение на времето обаче те ще намаляват, защото грипът е най-мощен и появили се, избутва всички останали“, коментира д-р Кунчев.

Той уточни, че и ваксини против грип в страната няма още от края на октомври. Само за няколко седмици са били изчерпани всички 120 000 дози, които бяха осигурени безплатно за пенсионери. Още 140 000 пък бяха внесени за свободния пазар. Нова партида имунизации обаче не се очаква.