Начало Здраве Д-р Бургуджиев: Професионализмът и съпричастността са абсолютно задължителни, за да може пациентът...

Д-р Бургуджиев: Професионализмът и съпричастността са абсолютно задължителни, за да може пациентът да получи адекватни медицински грижи

919
0
СПОДЕЛИ

Отделението по анестезиология и интензивно лечение в „Уни Хоспитал“ е в топ три на най-добре структурираните реанимации в България

 

ВИЗИТКА: Д-р Тодор Бургуджиев започва кариерата си като анестезиолог в МБАЛ „Света Екатерина“-София, където се изгражда като специалист. Участва активно и в научната дейност, като има 26 публикации в научни медицински списания. Достига до главен асистент. Продължава кариерата си като началник на кардиореанимация в клиниката по кардиохирургия към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, където изпълнява тази длъжност от 2002 до 2012 година. Има специализации в Холандия.

Участвал е на много световни и европейски конгреси, научни конференции по анестезиология и интензивно лечение, както и научни мероприятия в България.

Като специалист интересите му са основно в интензивното лечение – централна хемодинамика, септични състояния, извънтелесни методи за очистване на кръвта. Запознат е и с цялата гама на начините и методите на интензивно лечение.

От 2016 година д-р Бургуджиев изпълнява длъжността началник на ОАИЛ към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в град Панагюрище.

Д-р Бургуджиев, кое е специфичното в работата на завежданото от Вас отделение в „Уни Хоспитал“?

Искам преди всичко да започна с това, че панагюрци имат чудесна болница благодарение на „Асарел-Медет“, които изградиха уникално медицинско съоръжение. „Уни Хоспитал“ разполага с най-модерно оборудване, а в отделните медицински направления са събрани много сериозни специалисти и хората в този край имат всички причини да се гордеят с тази своя социална придобивка.  Едно от най-важните звена в структурата на всяка една болница, особено пък на „Уни Хоспитал“, която предлага най-високо ниво на медицински услуги в България, това е отделението по анестезиология и интензивно лечение(ОАИЛ). На територията на болницата то е най-голямото отделение с най-многобройния персонал. Апаратурата, която е на разположение на лекарите в отделението, е последно поколение и с нея се дава възможност за лечение на най-тежките състояния и болести, застрашаващи живота на пациентите. Разполагаме с добре подготвени специалисти, които могат да се справят с всяко едно животозастрашаващо състояние. Трябва да отбележим, че ОАИЛ е по-специфично от другите отделения, защото освен че се грижи за критичните състояния на болните и животозастрашаващи инциденти, обслужва и хирургичните пациенти. Тоест лекарите от отделението осигуряват анестезията за извършване на операции. В нашата болница има 8 хирургични отделения, което значи широка гама от хирургични заболявания и характерните за тях изисквания на анестезията, а след това следоперативно наблюдение и лечение на тези болни. Това предполага високото ниво на подготовка и квалификация на всички лекари, работещи в отделението, за да отговорят на всички изисквания. В отделението се приемат най-тежките болни, за това е и интензивно.

 

Както вече коментирахте, в ОАИЛ са най-тежките случаи. Какво бихте казали по отношение на смъртността ?

Интересното е, че в нашата болница има много казуистика* като медицински случаи. Тоест това са случаи, за които само сме чели по учебниците, а сега ги виждаме тук. Главната причина е, че самите болни не си обръщат достатъчно внимание на здравето, не са имали и достъп до толкова високо ниво на медицинско обслужване. Те са с множество заболявания, не пият редовно лекарства, не ходят при личните си лекари тогава, когато трябва или често се случва да се самолекуват, което, разбира се, е неефективно и дори вредно. Всички тези случаи попадат при нас.  Всички пациенти, които лежат в друго отделение и се влошат, настъпи някакво животозастрашаващо състояние, също биват изпращани в ОАИЛ. За съжаление, въпреки високото ниво на грижите от всички лекари, сестри, санитари и болногледачи, които работят при нас, ние невинаги можем да се справим с всяко тежко състояние. Тъй като, пак подчертавам – това са най-тежките патологии в медицината, естествено е смъртността при нас да бъде по-висока. Мога смело да заявя, че имаме много успехи при пациенти, които са били в много тежко състояние, но благодарение на нашите грижи и умения са се възстановили и са продължили пълноценно живота си.

 

Какъв е капацитетът и натовареността на отделението?

Отделението е с капацитет от 15 легла. С трето, най-високо, ниво на компетентност. Както вече казах, апаратурата е най-съвременна, работи се по най-новите правила, които са публикувани в световната медицинска литература за интензивното лечение. Специалистите в отделението са общо 17, от които 7 са анестезиолози – има криза в България за такива специалисти. Има колеги, които в момента специализират и се надявам да останат в отделението и след вземането на специалността, има няколко колеги на половин щат, основно работят на друго място, но без тяхното участие при нас щеше да е много по-трудно. Отделението постоянно е с почти пълен капацитет на заетост на леглата. Разбира се, един пациент може да лежи 2-3 дни при нас, жизнените му показатели да бъдат коригирани в степен, когато той няма нужда от интензивни грижи и лечение и да бъде преместен в съответното отделение или да бъде изписан, но друг може да пролежи и месеци. Смея да твърдя, че това е една от най-добрите реанимации в страната. По време на последния конгрес по анестезиология беше изнесен доклад, в който се казва, че ние сме в топ три на най-добре структурираните реанимации в България, което е голямо признание.

 

Д-р Бургуджиев, при вас идват и онкоболни…

„Уни Хоспитал“ разполага с най-модерния в страната онкологичен център. Броят на пациентите с онкологични заболявания непрекъснато нараства, вследствие на неправилно хранене, заседнал живот, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене. Едно от големите предизвикателства в моята професия като анестезиолог, е справянето с болката, независимо от тяхното конкретно състояние или оплакване. Всеки един човек е един малък свят и краят на земния му път би трябвало да е изпълнен с достойнство. Аз и лекарите от моя екип смятаме, че както професионализмът, така и съпричастността са абсолютно задължителни, за да може пациентът да получи адекватни медицински грижи.

––––––––––––––––––––––––-

*Казуистика – съвкупност от клинични наблюдения върху честотата на една и съща болест у няколко индивида.

В медицината, следователно може да се приеме, че казуистика означава частен случай на една болест или интересен по своята рядкост или своеобразност случай.