Начало Култура Военно-историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище‘ 1876“ ще бъде на 1...

Военно-историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище‘ 1876“ ще бъде на 1 май

1290
0
СПОДЕЛИ
Снимка Спаска КОСТУРКОВА
restorant

На 1 май 2018 година се навършват 142 години от избухването на Априлското въстание на българския народ против турския поробител – най-високият връх в борбите за национално освобождение и възстановяване на българската държавност.
За дванадесета поредна година Община Панагюрище е включила в своята програма по повод Априлската епопея провеждането на традиционната военноисторическа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище, април 1876“.

Възстановката ще се проведе на 1 май 2018 година от 12:00 часа на територията на Национален мемориален комплекс „Априлци“ в гр. Панагюрище.

Проявата се организира от РК „Традиция“ – Панагюрище с изключителната подкрепа на Община Панагюрище и съдействието на местни обществени организации и държавни институции. В нея активно участие ще вземат клубове на Сдружение „Национално дружество „Традиция“ от цялата страна.

По време на възстановката ще бъдат показани исторически достоверни епизоди от обявяването на възстанието в столицата на IV-ти революционен окръг, героичната 10-дневна защита на Панагюрище от въстаниците и кървавите драматични събития, съпътстващи потушаването на бунта.

Априлското въстание е бляскав пример за несломимият героичен български дух. Този дух не може да остане в забвение, като на никого ненужен спомен. Тази епопея на героизъм и безпримерна саможертва трябва винаги да се помнят, защото те стоят в основите на нашата свобода. За нас потомците остава като най-безценен залог да я съхраним…заедно с паметта за всички известни и безименни борци, паднали в пламъците на Априлското въстание за нейното извоюване!