Начало Здраве Д-р Емилия Бадаланова: Нека спазваме препоръките на СЗО

Д-р Емилия Бадаланова: Нека спазваме препоръките на СЗО

СПОДЕЛИ

Нека спазваме препоръките и указанията на Националния оперативен щаб и Световната здравна организация (СЗО) за превенция на новия коронавирус, призова д-р Емилия Бадаланова, специалист по инфекциозни болести и лекар в МБАЛ „Уни Хоспитал“.  

COVID-19 е инфекциозно заболяване, причинено от нов щам вирус, принадлежащ към семейство коронавируси. Силно контагиозен е и се предава от заразен човек при кихане и кашляне, и чрез докосване до контаминирани повърхности. Разпространява се с изключително бързи темпове, като обхваща много държави по света с голям брой заболели. Заболяването обикновено протича леко с грипоподобни оплаквания и не изисква особено лечение, освен симптоматично. При по-тежките случаи може да причини пневмония, затруднения в дишането. Особено опасен е за възрастните хора и болните с хронични заболявания.

С цел предотвратяване разпространението на заболяването, според д-р Бадаланова е важно:

  • Да се ограничат излишните контакти и да се спазва т.нар. социална дистанция; 
  • Да се спазва високо ниво на личната хигиена – миене често на ръцете с вода и сапун или обработване с дезинфекциращи гелове; покриване на устата и носа при кихане и кашляне;
  • Да се извършва влажно забърсване и дезинфекция на всички повърхности, до които имаме ежедневен досег;
  • При съмнение за заболяване – висока температура, кашлица, недостиг на въздух, да се потърси личния лекар по телефона. Да не се прилага самолечение. В случай, че директно се посети лечебно заведение – да се спазват стриктно инструкциите на медицинския персонал;
  • За момента няма специфично лечение на заболяването. Витамини и общоукрепващи средства са препоръчителни за подсилване на имунната система. 

            Нека пазим себе си и другите около нас, да запазим спокойствие и да не забравяме, че наложените от институциите ограничения са временни, но докато е необходимо, трябва да се изпълняват точно, акцентира д-р Бадаланова.