Начало Интервюта Д-р Михаил Михайлов: Цените за лечение на онкоболни в новия здравен център...

Д-р Михаил Михайлов: Цените за лечение на онкоболни в новия здравен център в Панагюрище ще са в пъти по-ниски от Турция и Германия

СПОДЕЛИ
mihail– Д-р Михайлов, за проекта за медицинския комплекс в Панагюрище са отделени 55 милиона лева. Вярно ли е, че лекарите също така участват в дружеството и с лични средства?
– Проектът се реализира чрез уникално за българското здравеопазване публично-частно финансиране. В дружеството участват както минната компания „Асарел Медет“ и община Панагюрище, така и лекари, работещи в МБАЛ „Събо Николов“. Приходите на медицинския комплекс в Панагюрище ще се формират със средства от здравната каса, от чуждестранни застрахователни и здравни компании и от частно-осигурителни здравни фондове в България. „Важна бизнес цел е да се превърнем в център за медицински туризъм. Пряк конкурент са клиниките от турския пазар, а нашето предимство – по-конкурентни цени и технологии, които са от по-ново поколение спрямо работещите в Турция. Болницата ще е уникална от гледна точка на логичната свързаност на технологиите. Тук ще бъдат осигурени четирите компонента на медицинското обслужване – профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация, покривайки 100 % от процеса на лечение на онкоболни пациенти.
– Наистина ли цените за лечение на онкоболните в новия здравен център ще бъдат много по-ниски спрямо лечението в Турция или Германия?
– Според проучванията на инвеститорите най-новите методи на лъчелечение на български граждани в този комплекс биха спестили на държавата по над 1 млн. лв. годишно на всеки 50 пациенти. Цените за лечение на онкоболни в новия здравен център в Панагюрище, където услугите ще се извършват по Здравна каса, ще са два пъти по-ниски спрямо цените в Турция и три пъти по-ниски спрямо цените в Германия
– Разкажете ни повече за модерната апаратура, с която ще разполага Медицинският център в Панагюрище?
– В Онкоцентъра ще се осъществява едновременно съчетаване на образни диагностични методи (компютърен томограф, магнитен резонанс, позиционно-емисионен томограф (ПЕТ-СТ), роботизиран ангиограф, ултразвукови методи и други) с оперативни интервенции. За целта ще бъде оборудван хирургичен комплекс с първата за България и Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф.
 -Колко лекари и медицински работници са подали документи за работа до момента?
– Досега около 384 лекари и медицински работници, включително и работещите в МБАЛ „Събо Николов“, са подали заявление за работа в новия комплексен медицински център в Панагюрище. Изискванията към специалистите, които ще работят в онкоцентъра, е да владеят чужд език. Готова е програма за привличане и квалификация на медицински специалисти, която годишно ще струва около 400 000 лева. Нашата амбиция е да станем първата болница в страната, която сама ще плаща стипендии на медици. Ще бъде финансирано обучението на стажантите и медиците в България и чужбина.
Интервюто взе Диляна КОЧЕВА
Източник: „Земя“