Начало Без категория Д-р Неда Чобанова, която помага да се усмихнем на Живота

Д-р Неда Чобанова, която помага да се усмихнем на Живота

СПОДЕЛИ

Ако не слушаш,няма да те водя на зъболекар.“ Не, няма грешка в изречението. Това е реален случай от практиката на д-р Неда Чобанова, в който малчуганите толкова много искат да посетят кабинета й, че лишаването им от това за тях е равносилно на наказание. Но за всеки, който е посещавал дентален кабинет Hot Smile това не е никак странно. Защото влизайки в кабинета, моментално сте обгърнати от атмосфера на спокойствие. Усмивката на самата д-р Неда Чобанова е заразителна. Само с нея може да ви убеди, че ходенето на зъболекар не е болезнено. Тя познава притеснението на хората при първата им среща със стоматолога и с лекота го превръща в доверие.

Година след официалното откриване на кабинета си, тя с усмивка си спомня колко неуверена е била в началото, а 12 месеца по-късно вече е успяла да изгради отношения на доверие и уважение с пациентите си и пристъпва с увереност и спокойствие към всеки нов случай. За доверието между стоматолог и пациент, освен професионализъм, за задължителни и още две неща – яснота и взаимно доверие.

„Информацията, която давам на пациента и получавам от него, е строго секретна, тя остава между мен и него. Една практика, която пренесох от кабинета в Пловдив, в който бях на стаж, е всеки пациент да попълва декларация за информирано съгласие – както за преглед, така и за лечение. Пациентите получават пълна информация за зъбния си статус. Но този документ ме задължава да не обсъждам тяхното състояние с колега. Ако това се налага, то се случва само с тяхно разрешение. За случаите, в които се налага да се прави цялостна рехабилитация, аз изготвям план за лечение, в който пациентът получава пълна информация за състоянието и етапите, през които трябва да преминем. Чак, когато сме изяснили всичко и имаме пълно съгласие, тогава започваме. „ – разказва д-р Неда Чобанова.

За една година работа, тя с радост отбелязва, че все повече хора проявяват интерес към новостите в поддържането на орално здраве. „Случвало се е да дойде пациент с кариес и да ме пита – сега ще има ли лекарство? И после да е много впечатлен, че веднага си получава пломбата и може да се храни.“ 

За да си добър в тази професия обаче трябва да си като инженер – хем да се вглеждаш в детайлите, хем да не изпускаш цялостната картина, защото само така можеш да изградиш…здраве.

„По време на моя тригодишен стаж в кабинет в Пловдив, се научих да гледам цялостната картина.“ – казва д-р Чобанова, за която е непонятно как в тази професия може да се работи „на парче“.

Другото радващо, според д-р Чобанова е, че все повече хора разбират колко е важно да се ходи на контролен преглед, защото това спестява мъки и на тях, и на лекаря, а и – не на последно място, пестят се средства. „Прави изключително приятно впечатление, че все повече родители следят децата си и се интересуват от зъболекарска помощ. Смятам, че културата на пациентите е на доста по-високи нива. Забелязвам прогрес и в своята работа и в своето отношение към пациентите.“ – споделя още младата специалистка.

Първият рожден ден на денталния кабинет е белязан с много вълнение и около една нова придобивка – висококачественият рентген Heliodent и сензор Xios, които ще помагат в прецизната диагностика и лечение на пациентите.

„Апаратът е подарък от моите родители. Рентгенът е от най-ново поколение, с изключително минимално облъчване и е напълно безопасен дори за бременни жени и малки деца. С новата придобивка, в комфорта на кабинета, докато пациентът седи на зъболекарския стол, ще можем да правим сегментни снимки, които ми дават достатъчна информация за дадения зъб, за да видя съответния проблем и начинът да се елиминира.“ – разказва д-р Чобанова и допълва:

„Другото ново е, че отскоро започнахме съвместна работа с колега от Пловдив – д-р Степан Кеворкян, който извършва процедури, свързани с хирургичната част – вадене на труднодостъпни зъби и поставяне на импланти (aпаратурата му е подвижна), като той работи с италиански и швейцарски материали. Няма смисъл да се споменава, че това спестява разхождането на пациента до Пловдив или София, чакането, стреса.“ Специалистът ще идва в кабинета веднъж седмично.

До края на годината предстои закупуване на професионална машина за полиране на зъби, която работи с 4 полирни соди, 2 от тях за отстраняване на налепи от зъбите и полиране. Другите 2 соди могат да се използват за почистване на минимални кариеси.

А междувременно…работата продължава на пълни обороти и с широка усмивка!

Всеки ден в денталния кабинет на д-р Чобанова се случва история. Много от историите звучат така: „Искам да мога да се усмихвам“. Зад тези думи е желанието за здраве, увереност и добро самочувствие, за по-добър живот. Защото здравето на зъбите е грижа за моментите, в които се усмихваме. А мъдрите хора знаят: за да ни се усмихне животът, трябва и ние да му дадем усмивка. Защото самият живот иска и заслужава да му се усмихнем!

Кабинетът се намира на адрес: Панагюрище, ул. “Георги Бенковски” 11

За да запишете своя час, позвънете  на телефон +359 886 593576 или се свържете на посочения e-mail dr.nedachobanova@gmail.com.