Начало Общество Днес имен ден празнуват Валери и Валерия

Днес имен ден празнуват Валери и Валерия

СПОДЕЛИ

На 7 юни Православната църква почита Св. свещеномъченик Теодот, епископ Анкирски. Св. мъченица Валерия

Св.Теодот,таен християнин,живял в Анкира(днешна Анкара) в царуването на Диоклетиан.Телата на убитите християни-мъченици,изхвърляли за храна на дивите зверове,той тайно вземал и ги погребвал.Когато управителя узнал,че Теодот нощно време извадил от водата и погребал телата на седемте девойки -мъченички:Текуса,Александра,Клавдия,Фаина,Ефрасия,Матрона и Юлия удавени от него в езерото,той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил.Животът и страданието на св.Теодот са описани заедно със страданията на светите седем мъченички (18 май).
Св. мъченик Теодот в месецословите е поставен два пъти:на 18 май,в който ден пострадали девойките и на 7 юни,в който ден сам той ,след различни мъчения за Христа ,бил посечен с меч.
Този светец в книгата на житията на светиите се нарича различно:кръчмар,търговец,съдържател на страноприемница,а в житието на 7 юни се нарича свещеномъченик,който като че бил епископ Анкирски.Така в месецословието на тоя ден и в миненте е назован свещеномъченик Теодот,еп. Анкирски.