Начало Здраве Д-р Трифон Вълков: Няма разлика в клиничното протичане на Делта варианта и...

Д-р Трифон Вълков: Няма разлика в клиничното протичане на Делта варианта и предшестващите го щамове

СПОДЕЛИ

Делта вариантът е обаче два пъти по-заразен

Според инфекциониста в COVID отделението в Инфекциозна болница д-р Трифон Вълков няма разлика в клиничното протичане на Делта варианта и предшестващите го щамове.

„Няма разлика и в тежестта на симптомите. Делта вариантът е обаче два пъти по-заразен от тях. Поради тази причина се увеличава и броят на новозаразените”, посочи той.

„Не мисля, че проблемът е в претоварената система. Да тя определено е претоварена. В цялата страна в COVID отделенията работят хора, които са на ръба на силите си. Персоналът в тях беше откъснат от основните си задължения в други отделения и беше пренасочен към коронавирусните отделения. По-скоро проблемът е във факта, че отделни групи от лекари, сестри и санитари са съсредоточени в грижите за нарастващ брой болни”, допълни д-р Вълков.

По думите му, когато един лекар и една сестра трябва да се грижат за 40-50 болни в отделението, тогава се получава претоварване на самите хора. „В такива случаи се покачва и процентът на грешките”, посочи той.

Според него въвеждането на COVID сертификати е добър вариант за справяне с пандемията: „Мисля, обаче, че по отношение на ваксинацията, за получаване на такъв документ, изпуснахме своя шанс. Това вече трябваше да е факт”.