Начало Здраве Експерт от БАН: Мерките вече трябва да бъдат драстични

Експерт от БАН: Мерките вече трябва да бъдат драстични

СПОДЕЛИ

Броят на реално заразените от COVID-19 на дневна база е много по-голям от официалните данни, смята математикът от БАН Огнян Кунчев.

Около 3500 са случаите на ден. Но това са тези, които демонстрират симптоми. Трябва да ги умножите по 4, за да видите колко се заразяват реално. Най-малко 10-12 хил. се заразяват на ден. Това е много коварно. Тези хора не знаят, че са болни и разпространяват”, коментира пред NOVA математикът.

4979 новозаразени с COVID-19 са регистрирани у нас за последното денонощие, 214 души са загубили битката с болестта. Това сочат данните на Единния информационен портал. Общо 84,23% от новозаразените и 94,39 процента от починалите за изминалите 24 часа са неваксинирани. Новопостъпилите в болнични заведения вчера са 1251, а 89,21 процента от тях са неваксинирани. Хоспитализираните хора в момента са общо 6258, от които 537 са в интензивни отделения.

Според експерта от БАН, при въвеждането на мерките са необходими 15-20 дни, за да се стабилизира ситуацията.

Мерките вече трябва да бъдат доста драстични”, смята Кунчев.

Времето на зелените сертификати беше дотук, трябват доста по-сериозни ограничителни мерки, за да може до края на месеца да издържи здравната система”, допълни експертът.