Начало Здраве Д-р Явор Дренски: Откриваме Център по китайска медицина

Д-р Явор Дренски: Откриваме Център по китайска медицина

СПОДЕЛИ
Снимка: standartnews.com

„Асарел-Медет“ е стратегически партньор

– Д-р Дренски, МБАЛ „Уни Хоспитал“ е болницата, която е единствена по рода си и като замисъл, и като реализация. От една страна е сбъдната мечта на поколение панагюрци, от друга – над 70 процента от пациентите са от други населени места. Каква е формулата за успеха ви?

– Неслучайно проф. д-р Лъчезар Цоцорков е определян като визионер. Преди близо 8 години, когато „Уни Хоспитал“ бе създадена с неговата инициатива и подкрепата на „Асарел-Медет“ той предвижда бъдещето и необходимостта от такъв уникален медицински комплекс, в който пациентите да откриват висококачествената медицинска грижа, от която имат нужда. За този период болницата се превърна в стратегическо лечебно заведение на националната здравната карта на България. В този смисъл „Уни Хоспитал“ е уникална – заради висококвалифицираните си медицински екипи на първо място и разбира се – модерната апаратура, с която разполагаме. Доказахме, че без да се намираме териториално в областен център, сме център на медицина от най-високо ниво.

– Мотото на болницата е „Всичко за здравето под един покрив“. Как обаче качествената и комплексна медицинска грижа се постига в една частна болница, далеч от София, на фона на огромните проблеми на национално ниво в сектора? Само преди седмица излезе национално изследване, според което за 2023-та г. най-значимите проблеми на българското здравеопазване са дефицитът на медицински специалисти, лошите условия за лечение и корупцията в системата.

– В комплексността и многопрофилността е силата на едно лечебно заведение за болнична помощ. За медицинските ни екипи пациентът е активен участник в лечебния процес. Това привлича пациентите към нашата болница.

Като болничен мениджър с дългогодишен опит знам, че добрите медицински екипи се сформират, когато са налице следните условия:

    Комфорт за пациентите по време на лечебния процес;

    Комфорт за работата на медицинските екипи, включително и модерната апаратура;

    Открити и коректни взаимоотношения между мениджмънта и медицинските екипи и между самите специалисти;

Възможност за академично развитие  – въпреки наслагващото се мнение, че парите са най-важни за медицинските екипи – това не е така.  Много от колегите искат да израстват в научната сфера, да прилагат нови и модерни методи на лечение, да създадат свои школи.

Всички тези условия са налични в МБАЛ „Уни Хоспитал“, ето защо болницата разполага с достатъчно медицински специалисти и такива по здравни грижи.  Резултатът е позитивни отзиви от пациентите и техните семейства, което е критерият за оценка на предоставяните от нас услуги и важна насока за това какво бихме могли да подобрим. Избирайки ни пред другите лечебни заведения, пациентите показват, че доброто здравеопазване не е запазена марка само за големите градове.

– Една от причините за успеха е партньорството на болницата с „Асарел Медет“. Какво за вас е най-ценното – това, което подкрепата Ви носи като добавената стойност?

– За екипа ни „Асарел-Медет“ е не просто компанията- инвеститор за създаването на болницата, а истински партньор, на който можем да разчитаме във всеки един момент. Не само за болницата, но и за целия регион компанията дава здрава основа и стабилност, благодарение на които редица сектори се развиват и градят много свои инициативи.

Един от заветите, които ни остави проф. Лъчезар Цоцорков, избирайки да построи болница в Панагюрище е – „Каквото и да се прави, трябва да се прави на световно равнище иначе няма смисъл. Може да е нещо малко, но да блести като бижу.“ Вярвам, че заедно с целия ни екип пазим жив този негов стремеж към съвършенство в „Уни Хоспитал“.

– Въведохте програмата на Американския институт по качество на медицинското обслужване „Здравни грижи с чувство“. При старта й заявихте, че емпатията е ключ към по-доброто лечение и по-сплотения екип. Оправдаха ли се очакванията ви?

– МБАЛ „Уни Хоспитал“ е първата и единствената болница в България, чийто екип преминава през обучението „Здравни грижи с чувство“ и прилага тази програма. Тя обхвана всеки един член от екипа на болницата – от охраната, хостесите и регистраторите до управителя и начлиниците на клиники, отделения и лаборатирии. Обучението акцентира върху емпатията, с която всеки един от нас трябва да се отнася към пациента, защото той е в центъра на работата ни. Програмата е продължителен процес напред във времето и по този начин надграждаме качеството на взаимодействие с пациентите и техните близки като комуникация, отношение и подобряване на предлаганите от нас грижи и услуги. За нас е изключително важно, когато болният човек усети, че получава съпричастност и внимателно отношение, защото по този начин напълно естествено става част от процеса на лечение.

– Станахте първото лицензирано болнично летище за вертолети, което ще се използва за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха. Какви нови възможности открива то за пациентите и за лекарите?

– На 15 ноември 2023-та г. в МБАЛ „Уни Хоспитал“ бе открито първото лицензирано болнично вертолетно летище. Успяхме оптимално бързо и отговорно да изпълним критериите и стандартите, необходими за сертифицирането му, следвайки стартиралия в държавата ни процес по осигуряване на спешна и животоспасяваща медицинска услуга по въздух за критично болни пациенти. Само ден по-късно имахме донорска ситуация, реализирана от медицински екип в МБАЛ „Уни Хоспитал“, ръководена от д-р Дончо Ташков. С нея се даде шанс за живот на румънска пациентка, нуждаеща се от трансплантация. И това стана възможно по най-бързия начин, благодарение на лицензираното болнично вертолетно летище.

Наличието му е още една допълнителна възможност за бърза и навременна реакция при транспортиране на пациенти с политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. А времето за достигане до лечебно заведение, знаете, е сред факторите за спасяване на най-ценното благо – човешкия живот и здраве.

– Започнахте научен и практически обмен със специалисти от Китай. Докъде стигна съвместния проект между провинция Дзянси и болницата в Панагюрище за създаването на Център по китайска народна медицина и какви предимствата носи той?

– До броени дни очакваме от Китай да се върнат първите трима наши млади лекари, които бяха на обучение. С това започна академичният обмен в областта на медицинските услуги, като част от изпълнението на подписания Меморандум за сътрудничество между Университета по китайска традиционна медицина Дзянси и МБАЛ „Уни Хоспитал“. За нас е особено важно, че проектът се подкрепя и на държавно ниво от китайската държава. Целта ни е със създаването на Център, в който западната и източната медицина се допълват, като персонализираме лечението и непрестанно повишаваме качеството. Например, въз основа на ирисова и пулсова диагностика, се изготвя индивидуална програма за лечение.

– Стартирахте също така иновативна онлайн платформа за пациенти Sineo в Онкологичния ви център. С какво тя помага на болните и какви са първите резултати?

– Онлайн платформата за пациентите от Онкологичния ни център вече активно работи. Сформирани са групите, в които пациентите могат да общуват свободно помежду си след получаването на приложима информация от медицинските специалисти. Платформата осигурява на болните бърз и удобен контакт с лекуващия си екип, помага им да  бъдат проследявани, информирани и консултирани. Терапиите са представени на ясен и достъпен за пациента език с текст и видео, подбрани от лекарите. Има и подробна информация за спецификите на трите отделения – „Медицинска онкология“, „Лъчетерапия“ и „Нуклеарна медицина“, които формират Онкологичния център.

– През 2015 г. кампанията на Стандарт „Млад медик“ ви отличи с приза „Мениджър на годината“ за активна подкрепа на младите лекари. Сега, 8 години по-късно, продължавате ли да инвестирате в тях? 

– Подкрепата за младите колеги е отговорност, чест и дълг. Те са бъдещето и гаранцията за развитие на всяко едно лечебно заведение за болнична помощ. Изграждането на добър лекар е дълъг процес, отнемащ повече от 10-15 години, което ни задължава непрекъснато да даваме възможност за развитие на младите хора. Това е още едно от предизвикателствата, с които мениджмънтът трябва да се бори.

Недостигът на кадри ще се задълбочава, защото голяма част от специалистите, които се подготвят, напускат страната.

Автор: Вася Ангелова

Източник: standartnews.com