Начало Общество Да се справим с финансовите затруднения: Знам ли колко в действителност ще...

Да се справим с финансовите затруднения: Знам ли колко в действителност ще ми струва даден кредит?

СПОДЕЛИ

Рубриката се води от Дима ПОПОВА

dima1С разрастването на кредитния пазар в България е необходимо да се наблегне на необходимостта от повишаване на финансова грамотност на потребителите. Във втората част от рубриката ще продължим с един от важните въпроси преди да вземем решение за теглене на кредит. Знаем ли в действителност колко ще ни струва даден кредит и  Как да сравняваме правилно различните оферти? Освен че финансовите институции оценяват риска клиентът им да изпадне в ситуация, в която няма да успее да погаси задълженията си, самите домакинства и фирми би трябвало да обмислят всички фактори при решението си да изтеглят заем. Макар, че на пръв поглед звучи сложно всъщност не е. Правило номер едно е – не се притеснявайте да задавате въпроси, тъй като далеч не всеки разполага с необходимите финансови знания.


sis

Ето няколко наши кратки съвета :

  • Отделете време да проучите кредиторите и офертите, които всеки от тях Ви предлага /един грешен избор може да ви донесе доста проблеми в бъдеще/.
  • Не бързайте да получите парите.Прочетете внимателно Проекто-договора и Общите условия на финансовата институция, от която сте решили да изтеглите кредит.
  • Обърнете внимание на ГПР по кредита и какво е включено в него. Законовото изискване в България е институциите да обявяват ГПР по кредитите за физически лица, за да могат  да се сравнят различните условия.
  • Поинтересувайте се има наказателни такси и какъв е техният размер.
  • Проучете има ли някакви допълнителни /скрити/ такси, които не са включени в ГПР.
  • Запомнете, че по-ниския лихвен процент не гарантира по – евтин кредит.
  • Кредит с 0 % лихва всъщност не съществува – обикновено се включват допълнителни такси и комисионни /Например: застраховка, такси за обслужване на кредита, допълнителни такси при неизпълнение на определени условия в Договора и т.н./

Що е то ГПР? – В ГПР се включват освен договорената лихва и дължимите такси и комисиони по кредита (такса за разглеждане на документи, комисиони за обработка, годишни или месечни такси и др.). Таксите са за сметка на клиента и заедно с договорената лихва формират общия разход (като процент от сумата на кредита), който клиента (потребителят) трябва да заплати.

sis1Къде да намерим тази информация преди да вземем решение? Не се притеснявайте да задавате въпроси. Няма глупави въпроси. Поискайте Проекто-договора и Общите условия на финансовата институция. В тях са описани всички права и задължение както на кредитора така и на заемателя. Отделете време да го прочетете и подробно обсъдите с кредитния консултант. Ясна предварителна информация за всички разходи, лихви и условия по кредита ще ви даде Стандартния Европейски формуляр. Информацията в този формуляр ще ви даде точна и ясна информация за: Вид на кредита, Общия размер на кредита (общата сума предоставена по договора за кредит наричана главница) , Условия за усвояване на кредита, Срок на договора по кредита, Общата сума , която следва да заплатите, заедно с лихвите и разходите които могат да възникнат. ГПР на кредита – Годишен процент на разходите, Право на отказ от договора – срокове в календарни дни, Предсрочно погасяване на кредита – Има ли  такси за предсрочно погасяване или не.

sis2

Следващата тема, с която ще продължим е: Напълно ли разбирам условията по договора? Кои са 10 – те въпроса, на които трябва да получим отговор, преди да подпишем договора за кредит?

При нужда от консултация или съвет ние сме на Ваше разположение:

Гр. Панагюрище,

Офис: ул. Георги Бенковски 24

Тел. 0897019112

Е: panagurishte@sisbg.net

Дима Попова

Кредитен консултант