Начало Култура Да си спомним за най-големия музикант на Панагюрище Делчо Радивчев (ВИДЕО)

Да си спомним за най-големия музикант на Панагюрище Делчо Радивчев (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

На 4 юли, в театралния салон на НЧ “Виделина-1865”, се състоя концертът “Спомен за Радивчев”, в памет на панагюрския диригент и композитор Делчо Радивчев.

Събитието беше посветено на 90 години от рождението и 35 години от смъртта на изявения музикант.

Отиде си рано, но остави след себе си толкова ярко дело, с което винаги ще живее в културната памет на Панагюрище и в сърцата на панагюрци„, откри вечерта водещият на концерта Стефан Рапонджиев и представи подробно биографията на Делчо Радивчев.

На сцената на панагюрското читалище чухме някои от блестящите авторски песни и обработки на Делчо Радивчев в изпълнение на вокална група „Радеан“, която носи творческия му псевдоним, получен от първите срички на името му. Ра от   Радивчев, Де – от Делчо и Ан – от бащиното Ангелов.

На пианото – Цеца Радивчева – Калпакова, диригент и художествен ръководител Анета Калпакова.

Триумф в творчеството на музиканта бележи и детската оперета „Снежанка”, поставена на читалищната сцена през 1969 гоидна по либрето на Дочка Кацарева.  Автор на музиката е Делчо Радивчев.

Почти четири десетилетия след 1969-та оперетата „Снежанка” продължава да предизвиква мили спомени не само сред участниците в нея, но и сред всички панагюрци.

„Песен на принца“ от оперетата Снежанка, либрето Дочка Кацарева, музика Делчо Радивчев, изпълниха Найден Найденов, Василена Маслева и Джени Калпакова.

Със своите емблематични изпълнения Смесеният хор към Читалището и духовият оркестър „Делчо Радивчев“ вдигнаха публиката на крака и предизвикаха бурни овации.

В публиката присъстваше и големият актьор Георги Радомиров, който по покана на водещият се включи в програмата с кратък рецитал и разказа най-яркия си спомен от Делчо Радивчев.

Музикалните традиции в семейство Радивчеви продължават до днес и се предават и развиват през годините. Дъщерята на Делчо Радивчев-Цеца Радивчева-Калпакова е била участник в оркестъра при ансамбъла като изпълнител на виолончело. След смъртта на баща си и до днес тя е акомпанятор и корепетитор на Смесения хор и вокалните формации към Читалището. Дългогодишен участник е в читалищния духов оркестър, носещ името на Делчо Радивчев.

Внуците на големия творец също са наследили фамилните музикални заложби на именития си дядо. Димитър Калпаков-младши е професионален музикант- тромпетист. Силвия Калпакова е участвала над 12 години в читалищния детски хор и смесения хор. Най-малката-Джени Калпакова- през последните 5 години и до днес е хорист в смесения хор и ВГ „Радеан”. Антония Длъгнекова, която в момента живее в Южна Африка, също е професионален музикант и е носител на много престижни международни награди.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА