Начало Развлечение Дан Браун пише за съкровището, идва в Панагюрище?

Дан Браун пише за съкровището, идва в Панагюрище?

СПОДЕЛИ

page

Американският автор на бестселъри Дан Браун планира следващият му трилър да бъде около мистерия, свързана с Панагюрското златно съкровище, негово похищение и подмяна по време на комунизма. Това съобщава самият той в интервю за американското литературно списание “ Literary Magazine”.

В същото интервю той съобщава, че ще посети България през следващите месеци и ще проучи всички места, документи и факти, свързани с тракийското злато, така че може да очакваме един от най-продаваните световни автори да посети града ни.

Самият Браун научил за уникалния сервиз през 2015 година, когато го видял в гостуващата в Лувъра изложба на българските съкровища. След това направил собствено проучване и разбрал, че около сервиза има доста мистерии, разказва писателят пред американското списание.

Дан Браун е е роден на 22 юни 1964 г. в Ексътър, Ню Хампшър и е най-възрастния от три деца. Неговата майка Констанс (Conny) е професионален музикант, тя свири на орган в църква.

Най-четените му романи са Шифърът на Леонардо, Шестото клеймо и Изгубеният символ.

Често е критикуван от радикални последователи на християнството.

Книгите са му преведени на 51 езика по целия свят.

Дан Браун се дипломира през 1982 година в колежа Амхърст където е бил член на Psi Upsilon братство. Браун се премества от родния си град в Ню Хампшър през 1993 година.

Цифрова крепост е била публикувана през 1998 година. Романът няма голям успех с тираж едва 10 000 копия. Но идва ред на Шифърът на Леонардо, който се превръща в бестселър и е една от най-популярните книги на всички времена с повече от 81 милиона продадени копия до 2010 г. По книгата е създаден и филм който също става много популярен.

От Изгубеният символ пък са продадени 1 млн. копия само първия ден след излизането на книгата на пазара, което я превръща в абсолютен рекордьор в света за всички времена в това отношение, като цели 6,5 млн. екземпляра е само първия тираж (5 млн. в Северна Америка и 1,5 млн. във Великобритания.

Честит Ден на шегата от екипа на ПИА! :)