Начало Бизнес Държавата, а не работодателите, ще плаща всички осигуровки по мярката 60/40

Държавата, а не работодателите, ще плаща всички осигуровки по мярката 60/40

СПОДЕЛИ

Държавата ще поеме всички осигурителни вноски на работниците и служителите, които ще бъдат включени в мярката, добила популярност като 60:40, решиха депутатите от бюджетната комисия в Народното събрание, които днес гласуваха законопроекта за актуализация на държавния бюджет. Той ще бъде гласуван окончателно в пленарна зала утре.

Поемането на осигуровките е голяма промяна в програмата, при която държавата ще плаща 60% от заплатата на работника и служителя, ако работодателят се съгласи да не закрива работното място въпреки кризата и плаща останалите 40% на служителя. Досега известните ѝ параметри предвиждаха осигуровките да са изцяло за сметка на работодателя, а съсловни организации критикуваха това с притеснението, че тежестта върху бизнеса ще е съществена.

Извън това депутатите решиха да разпишат възможността за отпускане на безлихвени кредити за граждани в размер до 1500 лева и до 100 хил. за малкия и средния бизнес при облекчени условия, предава bTV.

Глобите за разходка в парка въпреки забраната в заповед на здравния министър за мерките с цел ограничаване разпространението на коронавируса, които възмутиха масово хората с големия си размер до 5000 лева, да се намалят на 300 до 1000 лв. при първо нарушение и до 2000 лв. при последващо – предлага ГЕРБ с изменение в закона за извънредното положение.

Утре народните представители ще гласуват също за замразяване на партийните субсидии и на собствените си заплати. Така те няма да бъдат актуализирани автоматично. Спестените от държавни субсидии средства ще бъдат насочени към борбата с COVID-19.