Начало Общество Държавата и нейното „мислене“ за стимулирането на раждаемостта

Държавата и нейното „мислене“ за стимулирането на раждаемостта

СПОДЕЛИ

Сутринта социалният министър сподели в ефир, че се "обмисляло" като вариант за стимулиране на раждаемостта поне единия от двамата родители да бъде защитен от уволнение на работното си място. Чудесно! Така първият въпрос на работодателя при интервю за работа ще е "Имате ли деца?" и хайде сметнете на колко е равен шанса да ви наемат, ако сте във фертилна възраст или пък имате неблагоразумието да декларирате потомството си пред бъдещия шеф. Явно тук никой не желае да разбере, че тая работа със стимулирането на раждаемостта става с простички, но ефективни мерки. Като например във Финландия. От 75 години насам финландските родилки получават като подарък от държавата една кутия. Нещо като кашон с всичко необходимо за първите дни на детето – дрехи, чаршафи, играчки, – а кутията сама по себе си може да се използва и за легълце. На дъното ù има дюшече, което я превръща в удобно първо място за сън на бебето. Много хора отбелязват, че “бебешката кутия” е помогнала на страната да постигне едно от най-ниските нива на детскa смъртност в света. Традицията започва през 1930 г. и има за цел да даде на всяко финландско дете, без значение от произхода му, еднакъв старт в живота. И това е само един дребничък пример как, ако има желание, държавата наистина може да помогне.
Г`усин социалният добави още, че "В условия на криза е най – важно да се подпомогнат предприемчивите. Ако непрекъснато се увеличават помощите за социално слабите, а не се обръща внимание на бизнеса, няма да има икономически растеж." Явно Адемов така го разбира това обръщане на внимание на бизнеса – да му закачиш на врата поредното задължение – в случая да не може да уволни някой, колкото и некадърен да е той, само защото е родител.

Ако държавата продължава така да "мисли" за подпомагане на родителството и така да "стимулира" бизнеса, подозирам, че съвсем скоро тук единствените родители ще бъдат цветнокожи, а единственият бизнес ще е предаването за вторични суровини на желязо, тухли и други останки от тая нещастна държава.