Начало Общество Държавата опитва да ограничи назначенията без конкурс

Държавата опитва да ограничи назначенията без конкурс

СПОДЕЛИ

Държавата ще се опита да ограничи назначенията на чиновници без конкурс. Служителите в администрацията, които са назначени по заместване на друг чиновник, вече ще могат да се преназначават на друга длъжност, но след като си спечелят мястото с конкурс. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за промяна в наредбата за провеждане на конкурсите за държавните служители. На последното си заседание кабинетът прие отчет за административната реформа и възложи да се подготвят промени по отношение на конкурсната процедура за назначение на държавни служители.

"Прави впечатление тенденцията в последните 10 години за увеличаване на броя на служителите, назначени на държавна служба без конкурс", казва зам.-министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието и говори за мерки, "които да ограничат министрите и останалите органи на държавна власт при назначенията без конкурс".

Сегашната наредба предвижда редица случаи, при които не е необходимо да се провежда конкурс за държавна служба, които остават. Промяната тук е, че когато чиновник сменя длъжността си с по-висока, но остава в същата администрация, трябва да се проведе конкурс. Ако обаче се понижава, не е необходимо да минава през този ред. Остават възможностите министрите да си назначават хора без конкурси в нови администрации при непълно работно време и да местят чиновници из администрацията след 1 г. работа.

Източник: segabg.com