Начало Общество Делегация от френска Местна инициативна група посети Панагюрище

Делегация от френска Местна инициативна група посети Панагюрище

СПОДЕЛИ

Заместник-кметът “Хуманитарни дейности” на община Панагюрище и председател на Местната инициативна група  “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” г-жа Галина Матанова, изпълнителният директор г-н Лучко Македонски и екипът на МИГ-а вчера проведоха работна среща с делегация от френската Местна инициативна група “Сърцето на Еро”. Двата МИГ-а и Катедра “Икономика на природните ресурси” при Университета за национално и световно стопанство са в неформално партньорство по проект “Устойчиво управление на земите и планиране в крайградските области във Франция и България”, който вече е внесен за одобрение в Министерството на земеделието и храните. Основната дейност по проекта ще бъде провеждането на изследователски стажове, чрез които да се извърши анализ на тема “Нормативна уредба на застрояването в земеделските земи и крайградските области във Франция и България”. По проекта е предвиден съвместен семинар и обмяна на опит. Анализът ще бъде изведен в доклад като добра практика за управление и планиране.

На срещата, за френската страна, присъстваха кметът на община Жиняк, област Монтпелие и председател на Управителния съвет на МИГ “Сърцето на Еро” Жан Марсел Жовер, изпълнителният директор, двама представители на Местната инициативна група и г-жа Бриджит Ногаредес – представител на Института за иновации в земеделието от областния център Монтпелие (Франция). Университетът за национално и световно стопанство в България, като неформален партньор в проекта, беше представен на срещата от проф. д-р Диана Копева и доц. д-р Светла Маджарова – и двете от Катедра "Икономика на природните ресурси", Бизнес факултет.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с бъдещата съвместна работа по проекта. "Желанието ни е да обединим опита си, да установим отношения и да постигнем резултати, които ще са полезни за нашите територии", каза господин Жовер още в началото на диалога. Гостите от Франция представиха презентация и споделиха своите добри практики в работата по проекти за развитие на селските райони и застрояване в земеделските земи и крайградските райони. Местните инициативни групи разработват проекти, които да отговарят изцяло на интересите на вече съществуващите земеделски производители на съответните територии. Това донякъде е обусловено от административното деление на Франция, при което териториите са обособени в региони, департаменти и общини. Общината като най-малка административна единица, представлява населеното място и прилежащата му територия. Броят на общините във Франция е 36 000, като измежду тях има и такива, които са с население около 50 жители.

Представителите на МИГ "Панагюрище, Стрелча, Лесичово" и  МИГ "Сърцето на Еро" излязоха от тази първа среща на сътрудничество с увереността, че бъдещата обща работа по проекта “Устойчиво управление на земите и планиране в крайградските области във Франция и България” ще помогне и на двете страни да извлекат максимална полза от взаимен интерес и за в бъдеще ще се установят устойчиви отношения.