Начало Здраве Децата ни в топ 5 по затлъстяване в Европа

Децата ни в топ 5 по затлъстяване в Европа

СПОДЕЛИ

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от изследвани общо 32 държави, сочат тревожните данни на Световната здравна организация, представени от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Национално изследване за хранене на населението над една година, цитирано от доц.Светослав Ханджиев от сдружението, е установило значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст – 7,1 на сто през 2014 г. За сравнение 10 години по-рано този процент е бил 3,3. При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция – на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни. Според специалиста, цитиран от БТА, за България най-големият проблем е прекомерната консумация на сол – около два пъти повече от необходимото количество, както и обездвижването. В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко.

Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните сочат, че средно седмично българчетата стоят пред екрана около 25-26 часа. За сравнение холандчетата стоят едва 14 часа пред ТВ-то, а децата в Гърция – 17 часа.Всичко това води до риск от затлъстяване, който на свой ред е предпоставка за диабет тип 2, инфаркти, инсулти, хипертония и други заболявания, подчерта доц. Светослав Ханджиев.Той обърна внимание и на т.нар. имитиращи храни.

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг максимум, съветва специалистът. За здраве и нормално тегло той препоръчва ходене пеш поне 45 минути на ден или около 10 000 крачки.Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас, смята още доц. Ханджиев.Повод за представените данни е Международният ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва на 11 октомври.