Начало Култура Обновеният Природонаучен музей в Панагюрище очаква своите посетители

Обновеният Природонаучен музей в Панагюрище очаква своите посетители

СПОДЕЛИ

След реализирането на проект „Саниране на фасади, изграждане на рампа за достъп на инвалиди” Природонаучен музей отвори отново врати, съобщиха от Историческия музей в града.

В рамките на проекта беше извършено цялостно саниране на сградата и направата на рампа за трудноподвижни хора. С обновената си визия, музеят очаква своите любознателни посетители.

Историята на музея започва през 1953 г., когато Михаил Савлеков създава малък музей към Ловното дружество. По – късно през 1970 г. се открива природонаучния отдел на Историческия музей в Панагюрище. Сбирката е била подредена в сутеренния етаж върху площ от 180 кв.м. Тя е обединявала даренията на Михаил Савлеков и Никола Делирадев, сбирките на Покровското училище и Ловното дружество. Музеят закупува и около 50 експоната от учителя – колекционер Стоян Керин: препарати от птици, гръбначни животни, ловни трофеи от Етиопия, минерали и скали.
През 1993 Природонаучният музей се пренася в ремонтираната и пригодената за целта стара сграда на училище “Георги Бенковски”. През 1997 г. се провежда активна събирателна дейност за цялостно обновяване на ботаническата колекция. Добавени са колекции от мекотели и яйца на птици.