Начало Общество ДГ „Звънче“ успешно реализира проекта „Заедно в различието, единни за по-добро бъдеще”

ДГ „Звънче“ успешно реализира проекта „Заедно в различието, единни за по-добро бъдеще”

СПОДЕЛИ

През м. септември 2022 г. в ДГ „Звънче“, град Панагюрище , с Хепънинг и Общински дискусионен форум успешно се финализира проектът „Заедно в различието, единни за по-добро бъдеще”, финансиран по договор, сключен с ЦОИДУЕМ № БС 33.20 – 1 – 018/22.10.2021 г. По много професионален, атрактивен и всеобхватен начин се доказа, че са постигнати целите на проекта за създаване на благоприятна среда за интеграция, социализация и познавателно развитие на децата.

По време на Хепънинга „Заедно в многообразието, единни в различието“, проведен на 28.09.2022 г., се показаха подобрените условия в ДГ за равен достъп до качествено образование на децата в мултикултурна образователна среда, засилване на мотивацията за учене, съхраняване и развитие на различните културни идентичности.

Във физкултурния салон, топлите връзки, кабинета на логопеда и залата по БДП се организираха от обучителите и доброволците по проекта творчески и спортни ателиета, в които със закупените материали, изобразителни средства, театрални костюми и ефекти се демонстрира развитието на креативните и когнитивните компетенции на децата.

Ателието „Пъстър детски свят“, оформено като изложбена зала, разкри творческите умения на децата и родителите при изпробване на материали и техники на изобразителната дейност и приложното изкуство, специфични за двата етноса. На многостенните стативи децата пресъздаваха уверено и вдъхновено естетическите си чувства и преживявания.

В ателието „Вълшебството и чарът на театъра и музиката“ се демонстрираха артистичните умения, развити в творческия клуб чрез докосването до приказната магия и музика от богатата съкровищница на българската и ромската култура. Децата умело и емоционално възпроизведоха чрез куклена драматизация действителността и образите от приказката „Червената шапчица“.

В ателието „Традиции на етносите“ малките творци работеха вдъхновено и отговорно и създаваха красиви, естетически издържани продукти чрез тъкане на стан и декоративно украсяване на глинени съдове. Посланията, които отправят към поколенията старите занаяти, за поддържане на любовта към традицията се доловиха от оформената изложба с изработени в клуба продукти и създадената кулинарна книжка „От тефтерите на баба“.

В подходяща игрова обстановка в ателието „На червено спри!“ децата с удоволствие и старание показаха усъвършенстваните си умения за безопасно придвижване в пътна ситуация и усвоените най-значими норми на поведение и дейност в обкръжаващата ги социална среда.

Повишената физическа дееспособност, позитивното настроение и искрената си радост от двигателната дейност демонстрираха децата в спортното ателие. Изградената в Лятната спортна академия „Весели игри“ мотивация и увереност пролича в изпълнението на игрите и упражненията.

Хепънингът приключи с художествения музикално-танцов спектакъл „Заварената и доведената дъщеря“ (по ромска приказка). Вдъхновената сценична изява на участниците, наситена с артистичност, настроение и талант, впечатли присъстващите и показа осмислянето на националните ценности и традиции, съхраняването и утвърждаването на националната идентичност.

Създадената празнична атмосфера, толерантното отношение между участниците в клубовете и представянето на продуктите от творческите дейности на децата пред родителите, учителите и обществеността доставиха радост и удовлетворение от успешната реализация на проекта. Стимулиращата образователна среда в ДГ гарантира устойчивост на образователното развитие на децата и на родителите и утвърждава мултикултурните ценности и многообразие.

На базата на изградения качествен капацитет и натрупания професионален и практически опит от екипа на ДГ при изпълнението на проекта се организира на 29.09.2022 г. Общинският дискусионен форум на тема: „Междуетническа толерантност – споделяне и обмен на добър опит, идеи и добри практики от работата с деца и родители”.
Във форума участваха: г-жа Галина Матанова – Зам. кмет „Хуманитарни дейности” в Община Панагюрище, служители от отдел „СДЗ” в Община Панагюрище, директори и учители от образователните институции в Общината, социални работници от Дневния център за деца на улицата, доброволци, родители, представители на медиите.
Чрез заключителното събитие по проекта се цели популяризирането на интеграционната политика на Общината, добрите практики за работа в творческите клубове и прилагането на иновативни методи и подходи за взаимодействие между детската градина и семейството. В рамките на форума участниците споделиха позиции, обмениха опит и почерпиха идеи, свързани със създаването на творческа атмосфера и толерантно отношение между участниците в клубовете и представянето на многообразието на културата на различните етнически малцинства.

Дискусионният форум се откри с впечатляващото научно-обосновано въведение на г-жа Галина Матанова, Заместник-кмет „Хуманитарни дейности” в Община Панагюрище. Интеграционните политики на Община Панагюрище се представиха чрез внушителна обзорна презентация, пронизана от идеята за приобщаващо образование, оказване на обща и допълнителна подкрепа на подрастващото поколение, преодоляване на негативната нагласа към етническите малцинства. Планира се съхраняване и популяризиране на културната идентичност на децата от етническите малцинства и техните връстници за насърчаване на развитието на творческите им способности в интеграционна среда. Подчерта се утвърждаването на интеркултурното образование като неотменна част от процеса на модернизацията на българската образователна система. Акцентира се върху европейските политики за интеркултурността, които се интерпретират като възможност за взаимно обогатяване и взаимодействие между децата, изява на собствената културна идентичност и поле за формиране на национална идентичност.

Директорът на ДГ „Звънче“, г-жа Мария Рендакова, презентира обстоен доклад-преглед „Проектът „Заедно в различието, единни за по-добро бъдеще“. Приоритетът на проекта е изпълнението на форми на взаимодействие между децата от различен етнически произход за утвърждаването на междукултурните ценности и многообразието в образователната среда за изграждане и възпитаване у подрастващите на социокултурен модел на поведение, основан на поведенчески модели за взаимен хуманизъм и толерантност.Подчерта се, че е създаден действащ педагогически модел за социализация и образователна интеграция на децата и зачитане на плурализма и многообразието. Предоставени са равни възможности за образование и творчество в мултикултурна среда и компенсиране на дефицити в развитието. Подобрени са условията за равен достъп до образование, обучение и възпитание. Изградените нагласи за толерантност и възприемане на различията гарантират недопускане на дискриминация по отношение на етническата и религиозната принадлежност.Преодоляването на негативните обществени нагласи спрямо етническите малцинствени групи е постигнато чрез сформиране на родителски клубове. Активното взаимодействие между детската градина и семейството довежда до осъзнаването на необходимостта от образование като ценност и предпоставка за равен старт в живота.

Ръководителите на творческите и летните клубове презентираха дейностите и резултатите по проекта:
– г-жа Кърпарова и г-жа Костуркова представиха информация за сътрудничеството на ДГ с родителите и проведените обучителни срещи;
– г-жа Петришка запозна присъстващите с креативната дейност на клуб „Вълшебството и чарът на театъра и музиката“;
– г-жа Златанова и г-жа Найденова представиха дейността на творческия клуб „Пъстър детски свят“;
– творческата дейност в клуб „Традиции на етносите“ представиха г-жа Кърпарова и г-жа Костуркова;
– летният клуб „На червено спри!“ се представи от г-жа Найденова;
– г-жа Кърпарова сподели опит от проведената Лятна спортна академия „Весели игри“.
Представители на педагогическата общност споделиха мнение за представените дейности и личен опит от работата си, свързана с интеграционната политика на Община Панагюрище.
Доброволците и родителите изразиха задоволството си от активното общуване и съвместните изяви на децата и семейната общност от двата етноса, от създаденото усещане за принадлежност към образователния процес, без да се губи идентичността на всеки участник в проекта.
Всички присъстващи подчертаха, че са впечатлени от проектната дейност на ДГ и от квалификацията и интеркултурната компетентност на екипа, създаваща мотивация за прилагане на съвременни методи за работа.Успешната реализация на проекта повиши авторитета на ДГ „Звънче” в публичното пространство.

Творческата атмосфера на дискусионния форум е ползотворна и вдъхновяваща за образователната мисия на Община Панагюрище и за нови постижения в мултикултурна среда за формиране на чувство за идентичност и национално самосъзнание и толерантно отношение към индивидуалните и културните различия.

Текст: фейсбук страницата на ДГ „Звънче“