Начало Общество Дилър на синтетична дрога задържаха служители на ОДМВР-Пазарджик

Дилър на синтетична дрога задържаха служители на ОДМВР-Пазарджик

СПОДЕЛИ
Дилър на синтетична дрога е задържан в хода на специализирана полицейска акция проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Пазарджик. Активната работа по противодействието на разпространението на наркотици е един от основните приоритети на пазарджишките криминалисти. В хода своята дейност в тази посока те установили множество случаи на млади мъже и жени притежаващи синтетични наркотици от вида „синтетични канабиноиди”. Това е сравнително нов вид наркотици за пазара на дрога в региона. Представлява смеси от ароматни растения съдържащи синтетични канабиноиди, използващи се като заместител на марихуаната.
В хода на няколкомесечно разследване органите на реда засекли основния дилър на синтетиката за района на областта. Оказало се, че това е пазарджиклията В.А.- 39г. по известен като „Вайдин”. Той изградил широка мрежа от клиенти-дилъри подпомагащи го активно в престъпната му дейност. Засечено е разпространение на територията на областния град, Септември, Стрелча, селата Симеоновец, Семчиново, Мало Конаре и Динката. В дейността си „Вайдин” бил особено предпазлив и спазвал дълбока конспиративност, което допълнително затруднявало разследването.
Въпреки това полицейските екипи предприели активни действия и така на пътя Пазарджик-Пловдив в близост до разклона за село Говедаре те спрели лек автомобил. „Ауди”-то било управлявано от 27-годишен съсед на дилъра, а до него пътувал самият „Вайдин”. Последвал личен обиск, като у В.А. били открити над 30 грама синтетична дрога, която била достатъчна за изготвянето на между 300 и 500 дози за улично разпространение.
Всички полицейски действия са проведени под наблюдението на прокурор от окръжната прокуратура в Пазарджик. Дилърът е задържан първоначално за срок от 24 часа, а след това срокът на ареста е удължен от прокуратурата с още 72 часа. По случая е образувано полицейско производство, а работата по документирането на престъпната дейност на наркоразпространителя  продължава.