Начало Култура Сребърен медал и званията „Лауреат“ и „Балкански вицешампион“ за Фолклорна певческа група...

Сребърен медал и званията „Лауреат“ и „Балкански вицешампион“ за Фолклорна певческа група при НЧ „Искра-1872” – с. Попинци от Хисаря

СПОДЕЛИ

С автентични песни от Панагюрския край Фолклорната певческа група при читалище „Искра-1872” – с. Попинци се представи отлично на Шестия Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2017”, гр. Хисаря, който се провежда от 8 до 12 юни от Община Хисаря и Euro Folk Akademy.

Участието на Групата, с ръководители Иван Чардаков и Цанко Ненков, бе посветено на 145 годишния юбилей на читалището и като достойни представители на тази възрожденска институция самодейците  се завърнаха с куп отличия: Сребърен медал в категория „Автентичен фолклор” за успешно представяне, Диплом и звание „Балкански вицешампион” и „Лауреат” от VI Балкански шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода 2017”. Грамота за принос и достойно, с високи художествени стойности представяне на Фолклорната певческа група към НЧ „Искра-1872” бяха връчени от председателя на журито.  Бронзов медал и лауреатско звание в категория „Автентичен фолклор” беше връчено и на Злата Карабойчева – индивидуален изпълнител от читалището. Фолклорната група и Злата Карабойчева  получиха и Препоръка  –  достойни да представят народните изкуства в Европейският шампионат по фолклор „Euro Folk” в Несебър и Слънчев бряг. В препоръката организаторите и журито на Шампионата удостоверяват, че изпълненията на Фолклорната група на Попинци съдържат художествени стойности и въздействащ заряд, които заслужават да се изнесат пред българската и европейската общественост. „Народното творчество е дълбока същност на жизнената сила на народа и непреходен знак за това, че народът е бил е и ще пребъде!” – се казва още в препоръката.

Под мотото „Зад нас е паметта на предците ни, пред нас са очите на децата ни!” преминава шестото издание на Балканският шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода 2017”. То се осъществява под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF. Тази година участие в Шампионата са заявили 190 колектива и индивидуални изпълнители, които се състезават в 9 категории и две възрастови групи.

От името на Настоятелството на читалището и лично от свое име изказвам искрени поздравления за отличното представяне на Фолклорната певческа група, както  и на ръководителите Иван Чардаков и Цанко Ненков за достойното представяне на Народно читалище „Искра-1872” и Община Панагюрище в VI Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк „Жива вода 2017”.

Поздравления  за постигнатите  високи художествени резултати в областта на българските народни изкуства. Първо участие на групата в този мащабен Шампионат по фолклор, белязано с успехи и удовлетворение от добре свършената работа. Пожелавам нови творчески успехи в областта на автентичния фолклор и запазването на културната ни идентичност, като част от безценното богатство за поколенията.

Донка Шопова – секретар на НЧ „Искра-1872”