Начало Култура Димитър Дънеков с монодиалог за непоправимото ни минало

Димитър Дънеков с монодиалог за непоправимото ни минало

СПОДЕЛИ

Ново понятие – монодиалог, въвежда с новата си книга писателят Димитър Дънеков. Изпод перото на Димитър и с неповторимото графичното съдействие на художника Стайо Гарноев, на бял свят се роди "монодиалогичната" книга "О, минало непоправимо!". На около стотина страници Дънеков успява да ни разходи назад в годините на прехода и с невероятното си чувство за хумор да ни припомни възлови събития, а неговите "гавърверсии" в комплект с карикатурите на Гарноев, ни разсмиват до …сълзи. И всъщност в книжката на Дънеков смешното и тъжното са в равни дози. Защото, както самият той пише в предговора:

"Ако трябва да сме честни пред самите себе си, би трябвало да си признаем, че в тази нескончаема комедия, ние, управляваните, не сме просто публика. Напротив – ние сме главният й герой, който се втурва като стадо след най-изкусния от смешниците, доверява се на очевадните му лъжи и какво? Ами все същото:

Вотувал Илия,

избрал си месия,

огледал се – пак с празна кесия!

  А когато кесията  остане празна, смехът Илиев не е никак смешен. И тъй като в действителност Илия съм аз, а може би и ти, драги читателю,  то нека те предупредя още отсега – хуморът в тази книга няма да те развесели. Дано поне не те разплаче!"

А колкото до новата думичка,  Димитър Дънеков обяснява:

"МОНОДИАЛОГ-ът е понятие, което характеризира по най-подходящия начин писането на една книга. МОНО е, защото пишейки книгата, авторът всъщност си говори самичък точно по същия начин, както и всички други откачалки. ДИАЛОГ е пък, защото същият този автор си въобразява, че пишейки, разговаря с читателя си.

Да, ама къде го този читател? Не е ли общоизвестно, че в днешно време той е изчезнал подобно на динозаврите или графовете, за които вече стана дума. Писателите обаче, както и графолозите, не изчезват. Напротив, множат се. Така че МОНОДИАЛОГ-ът  е дума с бъдеще. Тя просто плачеше да бъде създадена и аз го направих. И не изпитвам никакво съмнение, че понятието, което сътворих, скоро ще си намери място и в останалите сфери на живота."

Какво  ще сподели Димитър Дънеков за  раждането на "О, минало непоправимо!", ще разберем утре  – 1 април, когато книгата ще бъде официално представена. Началото е  18:00 часа, мястото – камерната зала на Театъра.

На снимката: така изглежда корицата на "О, минало непоправимо" – тя е увековечила творческия тандем Дънеков(отляво) и Гарноев(в дясно)