Начало Общество Директорът на „Брезичка“: Правим всичко в името на децата

Директорът на „Брезичка“: Правим всичко в името на децата

СПОДЕЛИ

 

Търсейки позициите на всички засегнати страни в случая с парите за санитарни материали и консумативи, събирани от родителите на деца, посещаващи детска градина "Брезичка", разговаряхме с директорът Радка Ножделова.

Педагожката бе видимо разстроена от създалата се ситуация и не скри огорчението си, че родителите не са потърсили диалог с ръководството на градината, след като са сметнали, че има проблем, а са потърсили медиите за решаването му. "При нас всеки родител по всяко време може да влезе навсякъде – да отиде и да види как протичат заниманията на детето му, да влезе и при мен, за да поговорим, ако има проблем. Смятам, че информацията, подадена от родителите към вас не е коректна, защото сумата не е 7-8 лева, 4." – заяви Ножделова. Тя поясни, че родителите сами, по време на родителска среща, са предложили да купуват допълнителните консумативи под формата на течен сапун, мокри кърпички и тоалетна хартия. "Това е по тяхна идея и целта е да се подобри хигиената на децата, а самите те да придобият хигиенни навици. Освен това се стремим в градината децата да се чувстват максимално близо до домашната си среда и щом в къщи са свикнали да се бършат с мокри кърпички, а родителите сами предложиха – приехме да се купуват кърпички и за градината. Знаете, че детските градини са пресечна точка за изискванията на няколко институции. По изисквания на Здравното министерство например децата вече не могат да си носят вода в индивидуални шишета, а ние сме длъжни да им осигурим минерална вода, както и индивидуални чаши." -разказа директорката. На въпрос дали до събирането на допълнителни средства от родителите за санитарни принадлежности, чаши и минерална вода се прибягва заради недостиг на средства, Ножделова призна, че бюджетът не стига на детската градина, за да покрива всички разходи. "Не казвам, че парите са малко. Напротив. Но сградата ни е на 25 години и поддръжката й е скъпа, инфлацията е голяма. Отделно децата ни са 90, разделени в 4 възрастови групи, а както е известно, бюджетът, който ни се отпуска, се изчислява на база брой на децата в детската градина. Отоплението през зимния период ни е голям разход. Стараем се да осигурим на децата възможно най-добрите условия – професионални грижи, храна, отговаряща на потребностите им и отопление." – разказа Радка Ножделова. "Винаги и за всичко сме търсили мнението на родителите. Опитвали сме да правим и анкета, за да разберем какво искат родителите и да осигурим най-доброто за децата. Защото всичко, което правим, го правим в името на децата" – подчерта директорката. Тя бе категорична, че закупуването на въпросните консумативи не е задължително. И въпреки това не стана ясно защо при положение, че не е задължително, е необходимо консумативите да се събират по списък, окачен на видно място.

Проверка на ПИА в интернет показа, че събирането на допълнителни средства от детските градини е масова практика. На темата във форума bg mama например са посветени цели 39 страници, на които могат да се прочетат наистина покъртителни истории, споделени от родители. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=615842.0 Като цяло обаче остава впечатлението, че въпреки, че смятат събирането на допълнителни пари за неправилно и нередно, родителите рядко протестират и са склонни да дават допълнително пари, за да не бъде дискриминирано детето им.

Как на други места са се справили с подобен проблем?

В Пловдив например, през ноември миналата година със заповед на кмета на общината Иван Тотев, е забранено да се събират пари от родителите в детските градини. В града на тепетата стига по-далече – въвеждат горещ телефон за нередности в детските градини. Така в рамките на всеки работен ден родителите могат да се оплачат на дежурния в отдел "Образование" в случай, че директорите на забавачките продължават да събират пари за консумативи, играчки и други дейности или не се спазва работното време.

С нарочна кметска заповед на всички директори на детски градини и ясли на територията на община Велико Търново от декември миналата година е забранено да събират средства от родители за ремонт или закупуване на играчки и консумативи.