Начало Общество Днес е Денят на родилната помощ – Бабинден

Днес е Денят на родилната помощ – Бабинден

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

На 21 януари се отбелязва Бабинден (по стар стил) – един от най-големите женски народни празници, който датира още от езическите времена. Бабинден се отбелязва в чест на "бабата" – акушерката в българското село, а от 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.

По този повод министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще поздрави по-късно днес работещите в "Майчин дом".

Според обичая на този ден се засвидетелства уважение към жените, които "бабуват" на родилките. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В менчето с водата пускат стрък босилек или здравец.

После отиват в къщата на "бабата" със сапун и нова кърпа, за обредното поливане. То трябва да се направи под плодно дърво, върху дръвника или отпред на стълбите. Жените поливат на "бабата" да се измие и й даряват новия пешкир, а тя бърше мокрите си ръце в полите им, за да са плодовити и лесно да раждат.

"Бабата" връзва на ръцете на децата, които е изродила, червено и бяло конче за здраве. После измива лицата им, защото се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила.

На обяд невестите се събират отново в дома на бабата-акушерка на празнично угощение. Те носят погачи, баници, печени кокошки и бъклици с ракия и вино. Нарежда се богата трапеза, а пиршеството е продължително и буйно – с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки.

"Бабата" поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обяда на трапезата идват и мъжете.