Начало Общество Днес е Световният ден на свободата на пресата

Днес е Световният ден на свободата на пресата

СПОДЕЛИ
Freedom

България е на последно място в ЕС

Freedom
Freedom

В цял свят на 3 май се отбеляза Денят на свободата на пресата/World Press Freedom Day/, в който международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.

Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава. По тяхно мнение, за да се гарантира работата на правителството трябва да се осигури независимостта на управлението на пресата както и да бъдат гарантирантирани механизми за предпазване от заплахи от властта.

Независимостта на информационните организации се възприема за същността на свободата на печата, фактор от най-голямо значение за тяхното правилно функциониране.

През 1993 г. ООН постанови, 3 май да бъде световен ден на свободата на печата, за да се подчертае необходимостта от важността на темата.

Решението е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция от 1991 г. „относно насърчаване на свободата на печата в света“ е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

За съжаление събитията по света показват, че все още има много места, където медийната свобода е под заплаха или въобще не съществува.

България се нарежда на 113-о място от 180 страни в световния „Индекс на свободата на пресата за 2016 г.“ на международната организация „Репортери без граници“.

20150503122742-1

Страната заема най-ниската позиция в Европейския съюз. Това се дължи на средата, доминирана от корупция и тайно споразумение между медии, политици и олигарси, пише на сайта на „Репортери без граници“. Организацията посочва като един от тях бившия ръководител на ДАНС и собственик на „Нова медийна група“ Делян Пеевски.

Комисията за финансов надзор действа като „медийно ченге“, като налага глоби, поръчва на журналистите да разкрият източниците си и им пречи да хвърлят светлина върху проблемите с банките в страната, отбелязват от „Репортери без граници“.

България слиза със седем позиции спрямо миналогодишната класация, когато се нареждаше на 106-о място в света.