Начало Общество Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя

СПОДЕЛИ

13-05-10-78811_1

Днес е Томина неделя – първата неделя след Великден, на която православната църква почита паметта на Свети Тома, един от 12-те ученици на Христос, станал известен с прозвището си Неверни.

Преданието разказва, че когато се разнесла мълвата за Възкресението на Иисус, единственТома не могъл да повярва на чудото. Казал, че докато не види и пипне раните от гвоздеите, с които Христос бил прикован към кръста, няма да се убеди в истинността на мълвата.

Така на осмия ден от Възкресението Христос се явил пред Тома и му казал: „Подай ръката си, Тома, сложи пръста си в раните ми, прободи с пръсти ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярвай! Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят – вярват!“.

Когато Тома се убедил във Възкресението, паднал на колене пред Спасителя и горещо започнал да го моли за прошка. Съмнението на Тома става олицетворение на колебанието и съмнението, в което всички хора изпадат в даден момент.

Томина неделя се нарича още Празна неделя или Светла неделя. В някои краища на България жените боядисват повторно яйца и ги раздават за душите на мъртвите, затова някои я наричат „Великден на мъртвите“.

Днес имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава.

Честит празник!