Начало Култура Презентацията „Със знаме всичко е възможно“ представиха потомци на Княгинята

Презентацията „Със знаме всичко е възможно“ представиха потомци на Княгинята

177
0
СПОДЕЛИ

здравчоВ петък вечерта, в Исторически музей – Панагюрище, бе представена презентацията „Със знаме всичко е възможно“. Гости пред панагюрската аудитория бяха правнуците на българската Княгиня – Здравко Здравчев и Иван Филов.

Културната инициатива беше открита от директора на музея доц. д-р Атанас Шопов. Той определи личността на Райна Княгиня като „събирателен образ на родолюбието и саможертвата на българина“.

Показаната презентация отрази събития, които са оставили следи не само в паметта на рода Футекови-Дипчеви, но и в национално-историческото развитие на България. Акцентът в нея беше поставен върху най-големия син на Райна Попгеоргиева – Иван Дипчев.

Правнукът на Княгинята Здравко Здравчев подчерта в своите уводни думи, че „мостът между минало, настояще и бъдеще е именно родовата памет“ и, че „родовете са стълбовете на нацията“. Началото на презентацията припомни ролята на Охридската архиепископия, която е оказала влияние през годините на робството. Мултимедията представи също така и границите на България на картата на Балканите, за периода от 1815 до 1859 година.

В част от презентацията бяха разкрити родовите връзки на Дипчеви с братята Стефан и Атанас Богориди, които от своя страна са били потомци на Софроний Врачански. По този повод на аудиторията бе припомнен и първият български национален идеал, изведен от Паисий Хилендарски: „Българино, знай своя род и език“. Виден последовател на Паисий е бил и Димитър Дипчев – Дамаскин, който създава Църковно-просветната школа при Араповския манастир. Той е и чичото на Васил Дипчев – съпругът на Райна Княгиня.

Вторият идеал „За свободна и независима България“, събитията и личностите, свързани с неговото осъществяване, също бяха намерили място в представянето.

Бяха показани интересни стари фотографии на синовете на Райна Княгиня – Иван, Георги, Владимир, Петър и Асен със съпругите им и част от децата им. На някои от тях аудиторията видя първата й снаха – Дафина Кънчева и първата й внучка, носеща името й – Райна.

Последната част от презентацията акцентира на личността на първородният син на Княгинята – Иван Дипчев. Той бил произведен в чин Генерал и награден с пет Кръста за храброст. През настоящата година се навършват 60 години от неговата кончина. Интересни спомени за него разказа правнукът му Иван Филов.

Специално за гостите поетесата Дидка Гемиджиева прочете свое стихотворение, посветена на Знаменоската.

Фотокопие на плакат от 1936 година, оригиналът на което е с печат от Министерството на войната, подариха потомците на Княгинята на Историческия музей. На него са лицата на идеолозите и борците за националните идеали. Освен това в края на срещата стана ясно, че в обновената експозиция в къщата-музей „Райна Княгиня“ ще има родословието на рода Футекови-Дипчеви, подарено от потомците й.

Повече снимки от събитието може да видите тук.