Начало Любопитно Днес Фреди Меркюри щеше да е на 73

Днес Фреди Меркюри щеше да е на 73

СПОДЕЛИ
Фреди Меркюри
Реклама

Фреди Меркюри е роден на днешния ден през 1946 г.

На днешния ден през 1946 г. в Стоун таун, Танзания се ражда Фарук Булсара, който по-късно целият свят ще познава като Фреди Меркюри. Неговият талант допринася за едни от най-големите успехи на рок бандата „Смайл“, която той преименува на „Куийн“ с присъединяването си към нея през 70-те. Създател е и на сполучливия дизайн на името на групата, благодарение на уменията, които придобива като студент в лондонския Арт колеж „Ийлинг“.

Фреди е написал голяма част от песните на бандата, сред които “Bohemian Rhapsody”, “We Are the Champions”, “Killer Queen” и “Somebody to Love”. Заедно с Брайън Мей, Роджър Тейлър и Джон Дийкън печелят сърцата на милиони фенове по света и десетки награди и номинации на едни от най-престижните музикални награди – „Брит“, „Билборд“ и „Грами“. Изпълнителят много рядко през живота си дава интервюта.

През 1987 г. Фреди е диагностициран със синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), но крие този факт в продължение на няколко години. Обявява го официално ден преди смъртта си на 24 ноември 1991 г.

Да си спомним за него с 10 от най-ярките му мисли.

„Забавлявам се със сценичното си облекло. Това, което виждате, не е концерт, а модно ревю.“

„Преди години измислих името Queen. Просто име. Но е владетелско, очевидно, и звучи великолепно.“

„Винаги съм знаел, че съм звезда и сега изглежда, че останалият свят се съгласява с мен.“

„Аз няма да съм рок звезда. Аз ще съм легенда.“

„Прекалихме във всеки албум на Queen. Но това е Queen.”

„Парите не могат да купят щастие, но могат да го дадат.“

„Род Стюарт, Елтън Джон и аз щяхме да формираме банда с името „Коса, нос и зъби“, кръстена на нас тримата. Но не се случи, защото никой от нас не можеше да се съгласи с подредбата на думите!“

„О, аз не съм създаден за Рая. Не искам да отивам в Рая. Адът е много по-добър. Помислете за всичките интересни хора, които ще видите там долу.“

„Една година любов е по-добре от цяла вечност самота.“

„Никога не съм мислил за себе си като за лидер. Най-важната личност – може би.“

Източник