Начало Общество Днес избират фирма-изпълнител на строежа на депото за отпадъци

Днес избират фирма-изпълнител на строежа на депото за отпадъци

СПОДЕЛИ

Днес излиза решението за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по проекта за изграждане на депото за отпадъци. Това съобщи кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Не очаквам процедурата да мине без обжалване, но ако това се случи ще е добре, добави той. Градоначалникът представи днес в сесийна зала екипите за външна техническа помощ по два от големите проекти на община Панагюрище. Става въпрос за проектите „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Панагюрище” на стойност 17 326 711 лв. и “Интегриран инвестиционен проект във ВиК сектора гр. Панагюрище " на стойност 55 278 651 лв. Договорите за тяхното изпълнение бяха подписани съответно през декември и септември миналата година.
Ние имаме 5 основни задачи за изпълнение по пътя на цялостното изпълнение на проекта, каза пред журналисти директорът на проекта за техническа помощ по разработката за отпадъците Атанас Костадинов. На първо място той постави консултиране на общинското звено във връзка с възникнали въпроси за управлението на проекта и при изпълнение препоръките на изпълняващия орган. В задълженията на екипа за техническа помощ влизат още осъществяване и подготовка на експертните становища, консултации на звеното за изпълнение на проекта по въпроси, свързани със сертификатите за заплащане и възстановяване на средства, съгласуване с други инфраструктурни проекти, ангажимент при изготвяне на месечните и междинните доклади, които са основният фактор за правилно използване на европейски средства и възстановяване на средства по оперативната програма. Екипът ще помага и при изготвяне на окончателните доклади, които финализират дейността. Същината на нашата работа като екип за оказване на техническа помощ е да елиминираме възможните рискове и забавяния при изпълнение на проекта, посочи още Костадинов. Нашият график не може да се различава от този на строителите, които предстои на бъдат избрани, добави той. Проекта за външна техническа помощ е на стойност 160 хил. лв.Ръководител на звеното за изпълнение на регионалното депо в Панагюрище в общината е Таня Чалъкова.
Идентични са задълженията на фирма "Воронда", която ще оказва външна техническа помощ като партньор на консорциума за управление на проекта за водите, каза управителят на фирмата Борис Каракушев.
Той добави, че основната им задача като външен консултант е да защитава интереса на общината във всичките й отношения с изпълнителите и с представителите на Министерството на околната среда. Нашият проект е на стойност 580 хил. лв. в рамките на срока от 36 месеца, уточни още Каракушев. Рководител на проекта във ВиК – сектора от страна на община Панагюрище е инж. Храбър Натов.