Начало Култура Днес отбелязваме 100 години от рождението на Борис Христов

Днес отбелязваме 100 години от рождението на Борис Христов

334
0
СПОДЕЛИ

На днешния ден, точно преди 100 години е роден великият български оперен певец Борис Христов. Тази знаменателна за оперната ни история годишнина ще бъде отбелязана с различни събития.

Борис Христов в ролята на Мойсей от "Мойсей" от Росини
Борис Христов в ролята на Мойсей от „Мойсей“ от Росини

В София на пл. „Св. Александър Невски“ Патриарх Неофит ще участва във възпоменателно тържество при паметника на Борис Христов. Също така в къщата в столицата, където Христов е живял, и която днес е превърната в музей, специалният ден ще бъде отбелязан с фестивал на изкуствата.

В Пловдив 100-годишнината от рождението на великия български бас ще бъде отбелязана с концерта „100 български гласа пеят за Борис Христов“, който открива пролетното издание на V МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“. В концерта повече от сто певци от едни от най-добрите български хорове ще музицират заедно на сцената на Градски дом на културата „Борис Христов“ от 11.30 ч. в памет на признатия по цял свят певец.

Примерен фотомонтаж за ситуирането на скулптурата на Цвятко Сиромашки пред Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив
Примерен фотомонтаж за ситуирането на скулптурата на Цв. Сиромашки пред ГДК „Борис Христов“
Алеята и пейката в памет на Борис Христов на художника Атанас Хранов
Алеята и пейката в памет на Борис Христов на художника Атанас Хранов

Градът под тепетата също така ще е единствения, който ще се сдобие с две скулптурни произведения създадени в памет на великия бас. Те ще са ситуирани в пространството около Градски дом на културата „Борис Христов“. Едното произведение е дело на художника Атанас Хранов и е във вид на възпоменателна алея, и ръчно направена пейка с чугунени лаврови венци. Другото произведение е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки. Скулптурата представлява маска на Борис Христов, която е изработена на принципа на холограмата, така че релефът – в изпъкнал и вдлъбнат вид, да е видим както за отиващите фронтално към културния дом, така и от онези, които излизат от дома и виждат скулптурата в гръб.

Етап глина на маската на Борис Христов от скулптора Цвятко Сиромашки
Етап глина на маската на Борис Христов от скулптора Цвятко Сиромашки

Интересен факт е, че световната кариера на Борис Христов започва случайно. При честване на Богоявление, 28-годишният юрист и певец в църковния хор на Дворцовия параклис изпява песен пред Борис ІІІ. Силно впечатлен от таланта и гласа му, царят го изпраща в Италия с държавна стипендия.

С идването на новата власт на 9 септември 1944 г. стипендията бива спряна, а Христов е третиран като родоотстъпник и близо 25 години не е допускан в България.

Борис Христов покорява миланската „Ла Скала“, лондонската „Ковън Гардън“, както и най-големите оперни театри в Европа и света.