Начало Култура Стартира Нощта на музеите в Панагюрище

Стартира Нощта на музеите в Панагюрище

20
0
СПОДЕЛИ
Нощ-на-музеите-2014-1
Снимка: Николай Радулов

Тази вечер и в Панагюрище бе даден старта на културната инициатива Нощ на музеите. Това се случи в Исторически музей – Панагюрище с представянето на отделни части от танцовия спектакъл „Магията наречена фолклор“ на Фолклорен танцов състав „Тангра“ при Народно читалище „Искра – 1872“, село Попинци. За около 40 минути двора му се превърна в своеобразна сцена на народното ни танцово изкуство. Тазвечершните посетители на Музея, сред които имаше и чужденци, се потопиха в магията на фолклора, чрез уменията на малките и по-големи танцьори от състава.

Нощ-на-музеите-2014-4Малко след танцовия спектакъл, в Информационната зала започна прожекция на филма „70 години професионално музейно дело в Панагюрище“, а по-късно ще бъдат показани и презентации за живота и делото на Орчо Войвода, Павел Хаджисимеонов и Райна Княгиня.

По време на Нощта на музеите входа е безплатен, като посетителите също могат да видят и оригинала на Панагюрското златно съкровище.

Тазгодишното издание на Нощта на музеите е десето поред за нашата страна. В него по традиция се включват голям брой културни институции, музеи, галерии и др. от много градове в страната. За целта във всяка една от тези точки се провеждат специално организирани за целта събития, като входът навсякъде е безплатен.

Напомняме, че утрешният 18 май е Международен ден на музеите и посещенията в Исторически музей – Панагюрище и прилежащите му къщи-музеи ще е свободен.

Нощ-на-музеите-2014-2
Снимка: Николай Радулов