Начало Любопитно Днес се навършват 106 години от смъртта на Иван Маринов Парпулов (Орчо...

Днес се навършват 106 години от смъртта на Иван Маринов Парпулов (Орчо войвода)

СПОДЕЛИ

Днес се навършват 106 години от смъртта на Иван Маринов Парпулов (Орчо войвода). Иван Маринов Парпулов, наричан Орчо войвода, е български хайдутин и революционер, участник в Априлското въстание, Руско-турската война, Кресненско-Разложкото въстание и Сръбско-българската война.

Роден е през 1829 г. в Панагюрище. Учи в родния си град. Става хайдутин в Средна гора. Емигрира в Сърбия и Влашко и участва като доброволец на руска страна в Кримската война (1853-1856), в която е награден с „Георгиевски кръст“.

Става стотник и началник на охраната на Панагюрския революционен комитет по време на Априлското въстание. Орчо войвода е начело на чета, изпратена да подпомогне въстаниците в Стрелча и осигури връзката между Панагюрище и Копривщица. По време на въстанието е в четата на Георги Бенковски. С Павел Бобеков и Манчо Манев освобождава затворените в Копривщица ръководители. След разгрома на Априлското въстание е заловен в Габровския Балкан, но е освободен след общата амнистия от 1876 г.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) като войвода на спомагателна чета. През 1879 г. участва във въстанието в Креснеско. По време на Съединението в 1885 г. е войвода на Панагюрската чета. Участва като доброволец в избухналата след това Сръбско-българска война.

Орчо Войвода умира на 5 октомври 1911 г. в Панагюрище.

Името “Орчо войвода” носят улица в София, улица в Панагюрище и стадионът в Панагюрище, а през май 2006 г. тук е открит негов паметник.