Начало Общество Днес се навършват 6 месеца от кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Днес се навършват 6 месеца от кончината на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

СПОДЕЛИ

Той обичаше да казва: „Смисълът на човешкия живот е да оставим света след нас по-добър”. Хиляди сa хората, които си спомнят срещите и разговорите с него. За едни те са били посока, за други идея, за трети –повод за размисъл, за четвърти – вдъхновение, за пети -човещина… Всеки си има своята лична история, впечатление и спомен, свързани с тези срещи и разговори. И всеки е станал, ако не по-добър, то по-разумен, по-мислещ, по-търсещ… Защото всеки човек е един малък свят.

Ето десет погледа от неговия свят. Десет цитата от интервюта за сп. „Мениджър” в периода ноември 2009 – март 2015 г.

„За мене водещото винаги е било чувството, че си почтен, че постъпваш правилно, че си справедлив към себе си и към околните, че наистина правиш добро.”

„Хората често имат склонността да забравят всичко хубаво, за което трябва да са благодарни на живота си и се фокусират върху негативното. Аз съм си изградил навика мислено всяка сутрин да благодаря на Господ и на много хора за постигнатото и за чисто човешките неща в живота ми.”

„Няма по-силна мотивация за един човек от това да мечтае, да си представя своите мечти реализирани, да живее с чувството, че всеки ден – стъпка по стъпка, се приближава към тях.”

„Компанията не е само шефът и тежко на някой ръководител, ако си мисли така. Компанията е това, което всички са направили заедно през годините, ежедневно усъвършенствайки и самите себе си и работата на фирмата”.

„Всъщност човек или е предприемчив и не спира да търси решение, независимо от обстоятелствата, или си стои на едно място, намира си оправдание и вика неволята. Аз съм от първия тип хора.”

„Не си и помисляй да измамиш или да навредиш на конкурентите, защото победата няма да е трайна и бързо ще стане горчива.”

„Умея да се радвам на хубавите мигове, да работя с хъс, да споделям успехите на хората, с които работя, да съм съпричастен с личните им проблеми или житейски триумфи. Като знаем колко преходно е всичко, за мене са победи всички мигове, които ни правят щастливи.”
„Има неща, с които човек сякаш се ражда – дали това идва от други измерения на живота, дали е заложено в гените ни, не знам. Просто всеки си го носи със себе си. С труд можем да надградим и да усъвършенстваме даденото ни от съдбата.”

„Има един единствен критерий, по който избирам коя кауза да подкрепям. Дали тази кауза ще направи света по-добър след нас.”

„Обикновено едва когато ни няма, другите казват добри неща за нас. А тогава вече няма смисъл…”

1 КОМЕНТАР