Начало Общество Днес се прекланяме пред подвига на Христо Ботев

Днес се прекланяме пред подвига на Христо Ботев

38
1
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

Botev001

Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава почит на загиналите за свободата и независимостта.

Денят за всенародна почит официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

През 2016 г. се навършват 140 години от тези героични събития.

От 1948 г. насам, на 2 юни в 12 часа за 2 минути слушаме сирените. И трябва да спрем и да почетем със сведени глави.

hristo_botev

В цялата страна са предвидени различни прояви в чест на Ботев.

В 17:30 часа, пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, Панагюрище ще отбележи годишнината от гибелта на българския поет-революционер Христо Ботев. С поднасяне на цветя ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

Спомен за един спор между Христо Ботев и Любен Каравелов в навечерието на отплаването на Радецки – може би несъстоял се спор, в който Ботев предначертава собствената си гибел, ще бъде пресъздаден в спектакъла „Жив си ти!“.  Режисьор на спектакъла е Христо Симеонов, по мотиви на Цветан Стоянов. В ролята на Христо Ботев ще видим актьорът от бургаския театър Валери Еличов. Автор на драматизацията е Христо Симеонов, който ще играе ролята на Любен Каравелов.

1 КОМЕНТАР