Начало Местна власт Днес ще бъдат връчени наградите „Кмет на годината“

Днес ще бъдат връчени наградите „Кмет на годината“

СПОДЕЛИ
кмет на годината

Днес в зала 6 на НДК ще бъдат връчени наградите „Кмет на годината“

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки е номиниран за приза „КМЕТ НА ГОДИНАТА“ при  общините с население между 20 000 и 50 000 души.

Конкурсът се провежда за седма поредна година, като гражданите на всички общини имаха възможността да направят оценка на свършеното от своите кметове.

Тази година българите оценяваха работата на кметовете и екипите им в 9 категории за целия им мандат от 2015 г. до 2019 г. Призовете за „Кмет на годината“ са в следните категории: „Кмет на годината“, „Кмет на гражданите“, „Градска среда“, „Транспорт“, „Туризъм, култура, фестивали и традиции“, „Образование, спорт и младежки политики“, „Инвестиции и работни места“, „Социална община“ и „Smart City“.

Победителите бяха избрани след онлайн-конкурс. На специално създадената за националния конкурс платформа българите гласуваха и така изразиха гражданската си позиция и поставиха оценка на работата на кметовете и техните екипи. Водещите кметове във всяка категория са трима за малка, средна и голяма община според населението в нея. Малка община е такава с население до 20 хил. жители, средна – с население от 20 хил. до 50 хил. жители и голяма – с население над 50 хил. жители.

„Кмет на годината“ започва преди седем години през 2013 г. Именно след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите кметове в България. Надпреварата се организира от Портала на българските общини Kmeta.bg и безплатния вестник КМЕТА.bg – единствените национални медии, чието основно внимание е насочено към работата на всичките 265 общини, с над 120 хил. служители. За градоначалниците конкурсът „Кмет на годината“ е полезен най-вече с това, че засилва конкуренцията между тях.

В първите четири издания на конкурса призът „Кмет на годината“ отиде при кметовете на София – Йорданка Фъндъкова (2013), на Бургас – Димитър Николов (2014), а през 2015 г. гражданите оценяваха работата на кметовете за целия мандат 2011-2015 и определиха победители в категориите за голяма, средна и малка община според населението в тях – Живко Тодоров (Стара Загора) за община с над 50 хил. жители, Никола Белишки (Панагюрище) за община с население между 20 хил. и 50 хил. жители и Васко Стоилков (Сливница) за община с население под 20 хил. жители. В националното онлайн допитване през 2016 г. вотът на народа определи отличията да са за кмета на Благоевград Атанас Камбитов (голяма община), кмета на Разлог Красимир Герчев (средна община) и кмета на Ивайловград Диана Овчарова (малка община). През 2017 г. управниците, събрали най-голяма подкрепа за работата си от гражданите, бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов (голяма община), на Стамболийски Георги Мараджиев (средна община) и на Тутракан Димитър Стефанов (малка община). През 2018 г. вотът на народа определи приза „Кмет на годината“ да е за кметовете на Русе Пламен Стоилов (голяма община), на Горна Оряховица Добромир Добрев (средна община) и на Челопеч Алекси Кесяков (малка община).